Groen

Sint-Niklaas

Ontdek meer

https://www.facebook.com/groensintniklaas
https://www.instagram.com/groensintniklaas/
https://www.tiktok.com/@groensintniklaas
www.groensintniklaas.be

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

1. Door wijkrenovatietrajecten te versterken helpen we burgers en verhuurders om hun woning duurzamer en energiezuiniger te maken. We zetten sterk in energiedelen, waarbij de stad en bedrijven opgewekte energie met burgers kunnen delen. Iedere inwoner heeft het recht op een betaalbare woning: we willen meer sociale woningen in onze stad en zorgen ervoor dat er betaalbare woningen bijkomen voor elk budget.

2. De vernieuwde Grote Markt moet ook een levendige markt worden. Een gezellige weekendmarkt met focus op eten, drinken en beleving is een goede aanvulling op de bestaande evenementen.

3. Meer groen in de buurt zorgt voor gezonde lucht, verkoeling op warme dagen en plaats om te ontspannen of te ravotten. Elke buurt in de stad en de deelgemeentes zou groen op wandelafstand moeten hebben. We planten bijkomende buurtbossen aan en krikken de natuurwaarde van bestaande bossen op. We verbinden bossen met elkaar zodat groen ook zijn weg naar de stads- en dorpskernen vindt.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

Jongeren in onze stad willen al lang een plek waar ze ongestoord kunnen rondhangen. We willen onze pleinen zo inrichten dat ze ook voor jongeren fijne plekken zijn, met meer groen en plaatsen om te zitten. De vernieuwde Grote Markt wordt ook voor kinderen en jongeren een gezellige plek. Met KOLAB krijgen jongeren er een plaats bij waar ze elkaar kunnen ontmoeten, iets drinken, dingen organiseren of iets bijleren. Het Overkophuis is een blijver en de jeugdhuizen krijgen extra ondersteuning.

We willen een leegstaande kerk ombouwen tot dé plaats voor urban sports. Jongeren vragen al lang om een indoor skateplek. We pakken de skate-infrastructuur in de deelgemeenten aan en voorzien een extra skateplek in het Sportkringpark.

Onze stad en de deelgemeentes hebben een uitgebreid aanbod aan speelplekken in verschillende wijken, zowel voor jongere als voor iets oudere kinderen. We zijn nu al bezig om die plekjes samen met de kinderen uit de buurt te verbeteren en daar gaan we mee verder.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

We vinden het belangrijk dat we kinderen en jongeren betrekken bij alle beslissingen die voor hen van belang zijn. Bij de (her)aanleg van speelterreinen bepalen de kinderen uit de buurt mee hoe de toestellen en de inrichting eruit zullen zien. Bij grote projecten (zoals de Grote Markt en het zwembad) kregen kinderen en jongeren inspraak. Dat willen we blijven doen.

Het jeugdwerk krijgt via GeJost een rechtstreekse lijn met de stadsdiensten. Zo kunnen zij snel inspelen op wat er leeft. We zetten ook de Jongerenbegroting verder. Daarbij bepalen gelote leerlingen uit het vijfde middelbaar elk jaar binnen een ander thema waaraan ze een deel van het stadsbudget besteden. Bij het begin van de bestuursperiode willen we een groot onderzoek houden bij alle kinderen en jongeren om hen te bevragen hoe zij de stad beleven. Zo klinkt hun stem ook de volgende jaren luid in het stadhuis. We blijven zoeken naar nieuwe manieren om de zeer diverse groep jongeren in onze stad bij het beleid te betrekken

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

We willen Sint-Niklaas sterker uitbouwen als fiets- en wandelstad. De fiets en te voet zijn de gemakkelijkste manieren om je in onze stad te verplaatsen. We werken verder aan comfortabele en veilige wandel- en fietsinfrastructuur en zorgen voor een betere toegankelijkheid. Het fietsgebruik in onze stad stijgt snel, met veel snellere fietsen en meer steps. Dat vraagt een extra inspanning om de fietspaden daaraan aan te passen. We werken onveilige punten weg, bouwen fietssnelwegen naar en tussen de deelgemeenten uit en zorgen voor extra verkeersveilige schoolomgevingen. Waar het kan voorzien we ook meer fietsstraten.

Groen is grote voorstander van een autoluwe kernstad. Auto's die in de stad moeten zijn, moeten daar ook kunnen geraken. Het andere autoverkeer leiden we rond het stadscentrum.

We dringen er bij de Vlaamse overheid op aan om meer geld te voorzien voor openbaar vervoer. Het is belangrijk dat iedereen uit de wijde omtrek makkelijk, comfortabel en op tijd op school geraakt.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Sint-Niklaas heeft een rijk aanbod aan jeugdverenigingen, academies en sportclubs. Daar zijn we trots op. We blijven hun werking met raad en daad ondersteunen. We bouwen onze jeugdhuizen verder uit en zorgen ervoor dat elke jeugd- en cultuurvereniging een goed uitgerust en duurzaam lokaal heeft. Met de nieuwe jongerenstek KOLAB en een nieuw zwembad hebben jongeren binnenkort twee plekken waar ze een fijne tijd kunnen beleven.

Elk kind in onze stad heeft het recht op een hobby die bij hem of haar past. Wie het moeilijk heeft om dit te betalen, ondersteunen we financieel via o.a. de kansenpas. Ook kinderen met een beperking moeten kunnen sporten en spelen. We bekijken of er voor hen voldoende aanbod is en organiseren samen met partners nieuwe initiatieven.

We trekken fijne jongerenevents aan, zowel op de vernieuwde Grote Markt, in het Bauhuis als op andere plaatsen. Nieuwe horecazaken moeten ervoor zorgen dat er voor jongeren in het weekend meer te beleven zal zijn.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren in onze stad zich goed in hun vel voelen. Wanneer ze het mentaal moeilijk hebben, moeten ze snel en gemakkelijk ergens terecht kunnen. Met het Overkophuis en Tejo hebben we zo al twee plekken. We willen het aantal plaatsen en de openingsuren nog verder uitbreiden, zodat meer kinderen en jongeren hier kunnen aankloppen wanneer het even niet meer gaat.

We brengen alle organisaties die in onze stad bezig zijn met het welzijn van jongeren geregeld samen in het jeugdwelzijnsoverleg. Door meer samen te werken pakken we de problemen die kinderen en jongeren ervaren beter aan.

Jongerenopbouwwerkers gaan de straat op om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan en samen activiteiten te organiseren. We ondersteunen organisaties die met kinderen en jongeren werken om signalen rond (mentaal) welzijn op te pikken en helpen hen doorverwijzen naar de juiste instanties.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Ook in onze stad voelen we de gevolgen van de klimaatverandering. Droge en hete seizoenen wisselen extreem natte af. De stad is nu al bezig zich hieraan aan te passen. We willen een klimaatneutrale stad tegen 2050. Daarvoor lopen al verschillende acties die we willen verderzetten.

We blijven de stad ontharden en vergroenen. Bij de aanleg van straten planten we meer bomen en groen. We leggen meer geveltuintjes aan. Zo laten we water in de bodem dringen en koelen we de stad af bij hitte. Tegelijk maakt het de stad gezelliger en aangenamer. Meer en grotere buurtbossen zorgen voor extra verkoeling en gezonde lucht. Tot slot trekken we volop de kaart van de wandelaar en de fietser om meer mensen te overtuigen de auto aan de kant te laten.

We helpen mensen om hun woningen te renoveren. We verhogen de productie van groene energie en doen meer aan energiedelen. De stad geeft het goede voorbeeld en bouwt enkel nog energieneutrale nieuwe gebouwen en maakt oudere gebouwen energiezuiniger.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Elke inwoner heeft het recht om zich veilig en thuis te voelen in onze stad. Jongeren zeggen ons dat ze zich onveilig voelen en dat is niet oké. Door ingrepen in het openbaar domein (o.a. meer verlichting) maar even goed door aanwezige en aanspreekbare (wijk)politie en jongerenopbouwwerkers in de buurten willen we dit onveiligheidgevoel sterk terugdringen.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten. Door binnen wijken een werking uit te bouwen geven we bewoners een duwtje in de rug. We starten projecten zoals boekenruilkasten en gevelbankjes. We organiseren evenementen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten: speelstraten, een nieuwjaarsdrink, een filmavond... Bij de heraanleg van straten zorgen we voor fijne plekjeswaar mensen even kunnen zitten om een praatje te maken. Een aangenaam en groen openbaar domein zorgt ervoor dat mensen meer buiten komen en meer contact hebben met elkaar.

We blijven ons ook sterk verzetten tegen alle vormen van discriminatie en racisme.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Kinderen en jongeren zijn een grote en belangrijke groep in onze stad. Zij hebben recht op een plek waar ze zich veilig voelen, waar ze kunnen ontspannen en waar ze leeftijdsgenoten ontmoeten. Wij willen daarom inzetten op een nieuwe indoor urban sports en jongerenlocatie in een leegstaande kerk.

Onze stad telt een aantal leegstaande kerken. Wij willen die niet afbreken maar een nieuwe bestemming geven. De Don Boscokerk staat al jaren bijna leeg. We bekijken of het haalbaar is om de deze kerk als indoor pleisterplaats voor urban sports en jongerenlocatie in te richten: ze ligt dichtbij scholen, het centrum en skatepark en speeltuin Witte Molen. Droom jij ook al van een outdoor klimmuur tegen de kerktoren?

Met een speelbos, zwembad en speel- en sportpleinen in het Sportkringpark, jongerenhotspot KOLAB en tal van vernieuwde speelpleintjes is er nog heel wat om naar uit te kijken.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Wij willen een extra boost geven aan de Sint-Niklase muziekscene. Onze stad en de deelgemeentes bulken van het muzikale talent en dat willen we in de verf zetten. We legden de afgelopen jaren al de basis voor een sterke muziekscene. Er kwamen kwalitatieve repetitiekoten en de Lawijtstrijd keerde met de steun van de stad terug. Samen met de jeugdhuizen en De Casino kreeg nieuw talent al de nodige ondersteuning en extra kansen om zichzelf te tonen. Met extra repetitieruimtes, nog meer ondersteuning en meer podiumkansen willen we muzikaal talent (van bands over rappers tot dj's) nog meer kansen geven. Wie weet speelt al dat muzikaal geweld uit eigen stad binnenkort wel op een 'Made in Sinnekloas'-festival op de Grote Markt?

Het Sint-Nicolaasplein was jarenlang hét jongerenplein van de stad. Met 'Het Plein 2.0' willen we jongeren mee het jongerenplein van de toekomst laten ontwerpen.

Terug naar overzicht