Liberaal St-Niklaas
Sint-NiklaasOntdek meer
www.facebook.com/liberaalsintniklaas
https://www.instagram.com/liberaalsintniklaas/
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Economie
- Veiligheid
- Vrije tijd
1. We geloven dat een sterke lokale economie de motor is voor een welvarend Sint-Niklaas. Door ondernemers te ondersteunen, creëren we werkgelegenheid en mogelijkheden voor jongeren. We zetten in op het stimuleren van ondernemerschap bij jongeren. Via het BAAS-traject helpen we jongeren om hun eigen zaak op te starten.
2. We trekken de kaart van meer blauw op straat en investeren in preventie. Het inzetten van wijkagenten en straathoekwerkers op plekken waar jongeren samenkomen, zoals het skatepark, bevordert veiligheid.
3. We willen dat Sint-Niklaas een stad is waar jongeren zich kunnen ontspannen. Met vernieuwde speelplekken, evenementen en sportvoorzieningen zoals mobiele skatetoestellen, calisthenics en parkour-infrastructuur bieden we jongeren ruimte om zich uit te leven.
Sint-Niklaas is tot 2026 erkend als kinder- en jeugdvriendelijke stad. Voor Liberaal Sint-Niklaas blijft dit een prioriteit. We blijven investeren in jeugd zodat we ook na 2026 het label behouden.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Wij zetten volop in op het creëren van veilige, toegankelijke en uitnodigende publieke ruimtes voor jongeren.
Zo onderhouden en vernieuwen we onze speelpleintjes in overleg met kinderen en jongeren, zij beslissen mee over de inrichting. Inclusieve speeltuigen en bijkomende speelbossen staan op de planning, zodat elk kind een plek heeft om te spelen. Voor jongeren richten we ontmoetingsplekken in, zoals Kolab, een centrale locatie waar jongeren creatief kunnen zijn en samenkomen.
Ook nieuwe trends, zoals freerunning en calisthenics, krijgen hun plaats in de stad. We willen plekken creëren waar jongeren zich thuis voelen, met ruimte om te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Inspraak van jongeren is essentieel voor ons beleid.
Daarom blijven we inzetten op initiatieven zoals de jongerenbegroting, waarbij een panel van jongeren ideeën kan uitwerken en budget krijgt om een project te realiseren.
Daarnaast organiseren we jaarlijks een jongerengesprek waarin jongeren, beleidsmakers en stadsmedewerkers in dialoog gaan. De aanbevelingen die hieruit voortkomen, nemen we serieus en leggen we voor aan de gemeenteraad.
Verder blazen we nieuw leven in de jeugdraad als adviesorgaan, zodat jongeren en jeugdverenigingen hun stem kunnen laten horen over het stadsbeleid.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Wij willen een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen, met extra aandacht voor jongeren.
We investeren in veilige fietsroutes, zodat jongeren zich veilig en snel kunnen verplaatsen naar school of naar vrijetijdsactiviteiten. Verder zetten we in op het verbeteren van openbaar vervoer, met toegankelijke haltes verspreid over de stad. Verkeersveiligheid blijft een prioriteit, waarbij we inzetten op handhaving en infrastructuur zoals goed onderhouden voetpaden en fietsstraten. We willen jongeren actief betrekken bij het bedenken van oplossingen voor mobiliteitsuitdagingen, bijvoorbeeld via inspraak in verkeersprojecten.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
We willen een bruisend vrijetijdsaanbod bieden, waarbij iedereen zijn plek vindt.
Op deze moment worden heel wat verschillende evenementen georganiseerd in Sint-Niklaas, ook voor jongeren. Jammer genoeg zijn die activiteiten te weinig bekend bij de jongeren zelf. Via gerichte communicatie via sociale media verbeteren we dit. Ook het
aanbod van de jeugdhuizen wordt ruimer bekend gemaakt.
We maken het ook makkelijker voor jongeren om zelf evenementen te organiseren, door de administratieve drempel te verlagen en ondersteuning te bieden. Jongeren weten zelf het beste wat werkt!
Verder investeren we in sportvoorzieningen zoals mobiele skatetoestellen en nieuwe infrastructuur voor populaire sporten zoals parkour en calisthenics.
Ons doel is om zowel georganiseerd jeugdwerk als informele vrijetijdsbesteding te ondersteunen, zodat elke jongere kan deelnemen.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Het mentaal welzijn van jongeren is een absolute prioriteit voor ons.
We blijven investeren in initiatieven zoals het OverKophuis en Tejo, die laagdrempelige psychologische hulp bieden. Daarnaast willen we jongeren beter informeren over waar ze terecht kunnen voor hulp, en werken we samen met scholen om projecten rond mentaal welzijn op te zetten.
Ook fysiek welzijn stimuleren we, door sportfaciliteiten in te richten en studeerplekken te voorzien voor jongeren die thuis geen rust hebben. Dit zijn concrete acties waarmee we zowel het fysieke als mentale welzijn van jongeren willen verbeteren.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema.
We stimuleren circulaire economie via initiatieven zoals Cocon, een broedplaats voor duurzaam ondernemen.
We richten nieuwe speelbossen in en vergroenen de stad verder. Daarnaast investeren we in duurzame mobiliteit door veilige fietsroutes aan te leggen en het openbaar vervoer te verbeteren.
Met gerichte acties betrekken we ook jongeren bij het klimaatbeleid, zoals projecten waarbij ze mee kunnen denken over de inrichting van groene ruimtes. Zo maken we de stad stap voor stap klimaatvriendelijker.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Wij geloven in een stad waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht afkomst, leeftijd, geloofof seksuele voorkeur.
Daarom investeren we in ontmoetingsplaatsen waar verschillende groepen, zoals jongeren, elkaar kunnen ontmoeten.
Via buurtwerkers en wijkagenten zorgen we voor een goede dialoog tussen bewoners, zodat samenlevingsproblemen snel worden aangepakt.
Daarnaast organiseren we evenementen op wijkniveau die zorgen voor verbinding, en waar iedereen welkom is. Onze visie is een stad waar respect, verdraagzaamheid en veiligheid hand in hand gaan.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Wij willen blijven investeren in infrastructuur die kinderen en jongeren aanspreekt. Zo richten we nieuwe speelbossen in en voorzien we extra speeltuigen op speelpleinen. In de binnenstad willen we spelprikkels voorzien. En we blijven nieuwe streetart werken aanbrengen om onze stad op te fleuren.
Voor jongeren komen er ontmoetingsplekken zoals Kolab, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, hun creativiteit kunnen uiten en activiteiten kunnen organiseren. Verder investeren we in sportfaciliteiten, zoals mobiele skatetoestellen en infrastructuur voor populaire sporten zoals freerunning en calisthenics. Bij de vernieuwing van de bibliotheek zorgen we dat ook jongeren hun eigen plekje krijgen in het gebouw.
Dit zijn concrete projecten waarmee we de leefomgeving voor jongeren verbeteren.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Naast onze focus op economie, veiligheid en vrijetijdsbesteding willen we vooral dat jongeren zich gehoord voelen in onze stad. We blijven inzetten op inspraak via de jeugdraad en de jongerenbegroting. Ook zullen we blijven investeren in initiatieven rond mentaal welzijn en laagdrempelige hulpverlening.
Sint-Niklaas is tot 2026 erkend als kinder- en jeugdvriendelijke stad. Voor Liberaal Sint-Niklaas blijft dit een prioriteit. We maken van kindvriendelijkheid een stevige ambitie en blijven investeren in jeugd zodat we ook na 2026 het label behouden.
We willen dat Sint-Niklaas een stad blijft waar jongeren niet alleen opgroeien, maar waar ze ook later willen blijven wonen en werken. Kortom, een stad voor en door jongeren.