N-VA

Sint-Niklaas

Ontdek meer

https://sint-niklaas.n-va.be/
https://sint-niklaas.n-va.be/onderwerpen/jong-n-va
https://sint-niklaas.n-va.be/verkiezingen/programma
https://www.facebook.com/nvasintniklaas
https://www.facebook.com/jongnvasn
https://www.instagram.com/nvasintniklaas/
https://www.instagram.com/jongnvasint_niklaas/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

In dé jeugdstad van Vlaanderen willen we inzetten op deze speerpunten:

- Een veilig Sint-Niklaas door de politie te versterken met een permanente politiepost op het Stationsplein en een opleidingscentrum op Westakkers. Daarnaast is verkeersveiligheid de prioriteit met extra focus op de bestaande gevaarlijke punten en schoolomgevingen.

- Een bruisend Sint-Niklaas met voldoende evenementen, uitgaansmogelijkheden en ondersteuning van het verenigingsleven (jeugd, cultuur, sport). We verbeteren de culturele en sportinfrastructuur door de bouw van een nieuwe bibliotheek en Huis van het Kind, een nieuwe sporthal aan De Witte Molen, een renovatie van de Stadsschouwburg en we creëren meer sportmogelijkheden in de openbare ruimte.

- Een ‘dichtbij’ en aantrekkelijk Sint-Niklaas met meer werk en onderwijs in eigen stad, verdere stadsvernieuwing en vergroening van de openbare ruimte, vlotte verplaatsingsmogelijkheden en openbaar vervoer en aantrekkelijk groen in elke woonbuurt.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

In onze stad waar dagelijks meer dan 25.000 kinderen en jongeren naar school gaan is een goede schoolomgeving en dus een aangename binnenstad het begin van alles. We blijven investeren in de stadsvernieuwing en het verjongen en vergroenen van de openbare ruimte.

Daarnaast is het van cruciaal belang dat er in voldoende sport- en speelinfrastructuur wordt geïnvesteerd in de openbare ruimte. Zo hebben onze jongeren de keuze uit verschillende sporten om te beoefenen en hun tijd gezond te vullen. Wij hebben liever beweegjongeren dan hangjongeren.

Ook in de deelgemeenten verdienen de sporthallen, hun omgeving en de speelpleinen extra investeringen en een moderne invulling.

Ten slotte ijveren we met N-VA voor voldoende uitgaansgelegenheden en evenementen. Een feestje bouwen, dat moet elke week kunnen. De organisaties - naast de stad - die nu ons evenementenaanbod dragen gaan we beter ondersteunen en helpen met de zowel de logistiek en de veiligheid als de promotie van evenementen.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Met N-VA proberen we in de eerste plaats zelf dicht bij kinderen, jongeren en de hele bevolking te staan. Daarom zijn we altijd bereikbaar via mail of sociale media. Daarnaast zorgen we ervoor dat we aanspreekbaar blijven voor iedereen. Specifiek voor jongeren houden we ook met onze Jong N-VA afdeling en jongerenkandidaten een directe vinger aan de pols.

In de volgende bestuursperiode willen we inzetten op het vormen van een permanente adviesraad voor jongeren die het stadsbestuur bijstaat in hun beleid. Deze adviesraad moet in samenspraak met jongeren worden vorm gegeven zodat hij hedendaags wordt ingevuld.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Het huidige mobiliteitsplan loopt op z’n einde (2015-2025). De doelstellingen voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn (grotendeels) behaald: het aantal slachtoffers bij ongevallen is gedaald en de snelheid in wijken waar circulatiemaatregelen zijn genomen is sterk afgenomen. Echter, waar geen maatregelen zijn genomen is de verkeersintensiteit niet afgenomen.

Een mobiliteitsplan moet opgesteld worden voor de periode 2025-2035 en moet de nieuwe uitdagingen en explosieve bevolkingsgroei voor onze stad meenemen. We blijven inzetten op veilige schoolomgevingen waar fietsers en voetgangers (als vervoermiddelen bij uitstek) zich veilig kunnen verplaatsen. We gaan ook verder in gesprek met De Lijn om zo goed mogelijk dienstverlening met Sint-Niklaas te voorzien.

Er zijn een paar belangrijke fietspaden in stad en deelgemeenten die dringend aan herstelling nodig zijn. Daarnaast is goede verlichting voor fietspaden en -snelwegen essentieel voor het veiligheidsgevoel.



Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Sint-Niklaas is een échte jeugdstad met een heel sterk jeugdverenigingsleven. Denk maar aan de talrijke jeugdbewegingen, de jeugdhuizen en speelpleinwerkingen. Onze jeugdbewegingen worden steeds populairder en trekken veel nieuwe leden aan. We investeerden de voorbije jaren stevig in jeugdinfrastructuur om hen een goed en veilig onderdak te geven. Die investeringen zetten we graag verder. Ook het jaarlijkse evenement van de Dag van de Jeugdbeweging, het moment bij uitstek waarbij het sterke jeugdbewegingsleven in de kijker wordt gezet, verdient onze blijvende steun.

Bijzondere aandacht willen we schenken aan de toekomst van onze jeugdhuizen. We zoeken naar initiatieven en ideeën om hun werking en publiek opnieuw te vergroten.

Het vrijetijdsaanbod voor 14 tot 22-jarigen is beperkt maar ook niet zo evident om te voorzien. Wij blijven voor deze doelgroep alvast platformen aanreiken om actuele vormen van sport, dans, muziek, kunst te beoefenen en evenementen hierrond aan te trekken.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Het welzijn van onze kinderen en jongeren verdient bijzonder veel aandacht en extra investeringen. Daarom pleiten we er op bovenlokaal niveau voor de OESO-richtlijn die stelt dat 10% van het gezondheidsbudget naar de geestelijke gezondheidszorg moet vloeien eindelijk te behalen.

Als stad ondersteunen we initiatieven die actief bijdragen tot het psychisch welzijn van onze inwoners. Naast de twee grote psychiatrische ziekenhuizen Sint-Lucia en Sint-Hieronymus, en VITAZ steunen we ook kleinschaliger initiatieven als Tejo en het Overkophuis. Hier is voor kinderen en jongeren steeds een plek. N-VA wilt voorzien dat het duidelijk is voor alle kinderen en jongeren waar ze terecht kunnen voor hun mentaal en fysiek welzijn. Daarnaast zetten we in op een nieuw Huis van het Kind op het Heymanplein.

Binnen het OCMW bestendigen we de financiële tegemoetkoming voor psychologische ondersteuning voor onze inwoners die hier anders om financiële redenen niet aan toe komen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

De N-VA staat voor een haalbaar én betaalbaar klimaatbeleid. Als gemeentebestuur willen we daarom het goede voorbeeld geven en inzetten op het energiezuinig maken van de eigen infrastructuur. Waar mogelijk installeren we op gebouwen van de overheid zonnepanelen.

We blijven ook inzetten op meer groen in onze gemeente voor een beter leefmilieu en dus ook een betere gezondheid. Na de Grote Markt gaan we verder met omgeving ervan zoals het Heymanplein, het Sint-Nicolaasplein, het stationsplein en de schoolomgevingen.

Maar niet alleen meer groen is een noodzaak. Er dienen ook plaatsen te zijn waar de fauna tot rust kan komen. Bossen zijn belangrijk voor de natuur, het klimaat en de mens. Wandelaars, jonge gezinnen en jeugdbewegingen maken er graag gebruik van. We blijven ijveren voor de uitbreiding van ons bosareaal en het toegankelijk maken van meer bossen.

Daarnaast zorgen we voor kwalitatieve fietsinfrastructuur, zodat zoveel mogelijk mensen veilig de fiets kunnen nemen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Sint-Niklaas is een gastvrije stad, dat staat voor ons buiten kijf. Maar aan deze gastvrijheid hangen natuurlijk ook enkele zaken vast. Zo mag enerzijds de draagkracht van onze stad niet overschreden worden, en verwachten we van de nieuwe Sint-Niklazenaren die zich hier willen vestigen, dat ze zich ook engageren om zich in te werken in de maatschappij door middel van integratie en taalverwerving. Al wie onze vrijheden en tradities, normen en waarden, kortom onze Vlaamse identiteit omarmt, heeft hier een toekomst.

Het Nederlands is niet alleen de taal die ons verbindt. Het is ook de taal die kansen geeft op de arbeidsmarkt. We kiezen er dus voor om met het Nederlands echt nadruk te leggen op inburgering en integratie en zo het sociaal weefsel in Sint-Niklaas te versterken.

Daarnaast zorgen we er met een specifieke wijkwerking voor dat al onze wijken bruisen. Wil jij samen met enkele buren een wijkfeest organiseren en mensen samenbrengen? Dan kan je op ondersteuning rekenen!

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Een nieuwe bibliotheek en Huis van het Kind op het Heymanplein. Het verder afwerken van het Sportkringpark met het nieuwe zwembad en een nieuwe sporthal aan De Witte Molen.

Met KOLAB komt er een groot nieuw jeugdcomplex op het Sint-Nicolaasplein. Een echte jongerenplek in het centrum van de stad, met plaats voor het jeugdhuis en de jeugdorganisaties, een fuifzaal en ruimte voor jeugdige creativiteit. Na de realisatie van dit project kijken we verder hoe we het Sint-Nicolaasplein in functie van jeugd en horeca kunnen vergroenen en verjongen om er een aangename en aantrekkelijke plek om samen te komen van te maken. Hetzelfde willen we doen we met het Stationsplein.

We kijken verder naar de overige jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen in de stad en de deelgemeenten zodat er voldoende en kwaliteitsvolle plaatsen zijn waar verenigingen kunnen samenkomen, vergaderen en evenementen organiseren.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Met Nieuwkerken, Belsele, Puivelde en Sinaai hebben we enkele deelgemeenten met een eigen, prachtig (en zéér uitgesproken) karakter dat voldoende ondersteuning en bescherming verdient.

We beschermen het groene, landelijke dorpskarakter en de eigenheid van de deelgemeenten. Voor de N-VA is het meer dan evident dat we Belsele, Puivelde, Nieuwkerken en Sinaai met sterke verenigingen en geëngageerde mensen stevig blijven ondersteunen. Daarnaast garanderen we stedelijke en niet-stedelijke dienstverlening in de deelgemeenten.

Elke deelgemeente heeft enkele prioritaire speerpunten waar wij als N-VA voor gaan. In Belsele is de volledige heraanleg van de Molenwijk klaar voor ontwikkeling. Puivelde heeft nood aan aan masterplan 'lokalen'. In Sinaai kijken we naar de verdere ontwikkeling van de site Ter Beke met oplossing voor de parkeerproblematiek. In Nieuwkerken liggen met de N451 (Turkyen) en de Heihoekstraat al belangrijke fietspadendossiers klaar die investeringen verdienen.

Terug naar overzicht