Vlaams Belang

Sint-Niklaas

Ontdek meer

https://www.facebook.com/vlaamsbelangsintniklaas

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Onze steden, maar ook de meer landelijke gemeenten, worden alsmaar onveiliger. Helaas geldt dit ook voor Sint-Niklaas, waar het onveiligheidsgevoel groter is dan ooit. In combinatie met een kordate migratieaanpak willen we het terug aangenaam maken om over straat te lopen, zonder je zorgen te moeten maken wie je kan tegenkomen. Door een vestigingstop in te voeren, stoppen we ook de verdere vervreemding van onze stad. Niemand zit immers te wachten op een zoveelste barbier of nachtwinkel in de zo al soms verloederde buurten.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

De gemeentelijke infrastructuur wat betreft skateparken, speeltuinen en andere recreatiegebieden moet verder vernieuwd en uitgebreid worden. Daarnaast moet ook de veiligheid gegarandeerd zijn.

Jeugdhuizen spelen een belangrijke rol in de stad en verdienen dan ook alle ondersteuning, ook in de deelgemeenten die vaak vergeten worden.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Het Vlaams Belang pleit voor meer aandacht voor de stem van jongeren. Dit willen we verwezenlijken door middel van een jeugdraad op provinciaal én gemeentelijk niveau, die activiteiten en voorstellen kan doen, waar vervolgens ook écht naar wordt geluisterd.

Daarnaast willen we ook een periodieke jongerenbevraging om goed te weten wat er leeft bij jongeren en wat ze anders willen zien. Jongeren zijn de toekomst voor de stad en moeten ook in die rol erkend worden.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Wij betreuren enorm het afschaffen van vele bushaltes - en lijnen in de buurt van scholen en andere populaire plaatsen voor jongeren. Er moeten terug meer haltes komen.

Daarnaast pleiten we ook voor avond - en nachtbussen, vooral op plaatsen waar er uitgaansmogelijkheden zijn en in de buurt van de cinema aan het station.

Tot slot vestigen we de aandacht op fietsers, wat vaak ook jongeren zijn. De vele fietsstraten in de stad werken soms averechts. Fietsers zijn geen levende verkeersborden en mogen dus niet gebruikt worden als snelheidsdempers.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

We willen meer investeren in middelen en in moderne infrastructuur voor onze jeugdbewegingen. Daarnaast moet de stad ook zelf periodiek evenementen organiseren, die specifiek op jongeren gericht zijn, en in samenspraak met hen georganiseerd.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor veel dingen, maar zeker ook wat betreft welzijn.

We geloven sterk dat sporten en fysieke weerbaarheid een extra troef zijn om ook mentale weerbaarheid te krijgen. Daarom willen we sporten aantrekkelijker maken, onder meer door het voorzien van voldoende sportinfrastructuur.

Daarnaast moeten er voldoende laagdrempelige aanspreekpunten voorzien worden voor jongeren met problemen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Een grote bedreiging voor het milieu en de leefbaarheid van onze stad is het sluikstortprobleem. De afgelopen jaren werd dit enkel maar erger en het stadsbestuur deed er weinig tot niets aan. Door in te zetten op slimme camera’s (op plaatsen waar vaak aan sluikstorten wordt gedaan) en het streng bestraffen van overtreders, willen we deze trend omkeren.

Ook hebben we aandacht voor het uitbreiden en behouden van onze groene infrastructuur, zoals (speel)bossen en wandelpaden.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Een leefbare stad is een stad die veilig is en waar iedereen zich kan thuisvoelen.

In een hechte gemeenschap staan de neuzen dan ook in dezelfde richting. Nieuwkomers moeten zich aanpassen aan de Vlaamse cultuur en identiteit, niet omgekeerd. Dit moet zich ook weerspiegelen in het subsidie - en diversiteitsbeleid van de stad.

Meer blauw op straat en strengere, effectieve straffen moeten zorgen voor een veiligere gemeente, waarbij iedereen terug op zijn of haar gemak over straat kan lopen.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Om speelruimte te creëeren, is een groene omgeving belangrijk. Net daarom wil het Vlaams Belang de verstedelijking van de deelgemeenten tegengaan, door onder meer hoogbouw buiten de stadskern te verbieden.

Ook willen we investeren in een vernieuwde bibliotheek, wat voor veel jongeren een belangrijke troef kan zijn in de stad.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Nog een leuk idee is het invoeren van gratis zelfverdedigingslessen via de gemeente, om het fysiek en mentaal welzijn te vergroten en om het veiligheidsgevoel te herstellen.

Ook meer vuilbakken op straat, om zwerfvuil tegen te gaan, staat samen met het ontwikkelen van meer hondenlosloopweides hoog op ons lijstje.

Terug naar overzicht