We hebben zonet een beleidsplan ruimte goedgekeurd waarbij we het groene en landelijke karakter van onze gemeente willen bewaren in de toekomst. Dit geeft onze jongeren de kans en de mogelijkheid om in een groene en aangename omgeving op te groeien met alle nodige faciliteiten.
In ons programma zit geen apart klimaathoofdstuk in. De reden daarvan is dat in ons volledige programma maatregelen verweven zitten die ons klimaat ten goede komen met nadruk op het sociale ervan. Zo zetten we in op betaalbare deelmobiliteit (wagens en fietsen) en introduceren we een derdebetalerssysteem voor het busvervoer waarbij we als gemeente als de kosten gedeeltelijk voor ons nemen. En we zorgen voor aangename wandel en fietsinfrastructuur. We maken werk van meer natuur in elke tuin, berm, straat, plein, wijk en dorpskern. Meer natuur vormt een belangrijk deel van de oplossing voor een veranderende klimaat en maakt dat ook dat onze gemeente er mooier uitziet om in te verblijven. We maken een 'zonneplan' waarin we onze inwoners begeleiden om zonnepanelen te laten plaatsen op hun daken. We werken hiervoor samen met coöperatieve organisaties, zo kunnen ook onze inwoners mee investeren in zonnedaken die worden geplaatst op bijvoorbeeld scholen, ed.
MGB streeft ernaar onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken door diverse maatregelen. We willen energie-efficiëntie bevorderen in gemeentelijke gebouwen en hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie uitbreiden. Verbetering van fietspaden, bevordering van elektrisch rijden en uitbreiding van het openbaar vervoer staan centraal in onze mobiliteitsstrategie. Groene ruimtes worden gekoesterd en vergroend, met aandacht voor natuurbehoud en biodiversiteit. We willen afvalbeheer optimaliseren met focus op afvalpreventie en recycling. Educatie over klimaatverandering en milieubewust gedrag wordt gestimuleerd, inclusief betrokkenheid van jongeren. Door samenwerking met burgers, scholen en organisaties streven we naar een gezamenlijke aanpak voor een duurzame toekomst voor onze gemeente.
We moedigen in Tremelo het gebruik van zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energie aan. Er zijn premies en subsidies beschikbaar voor inwoners die hun huizen energie-efficiënter willen maken. Dit willen we ook blijven aanmoedigen. Hiernaast willen we blijven aandacht geven aan het behoud en de uitbreiding van groene zones en natuurgebieden in de gemeente. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en biedt inwoners recreatiemogelijkheden in een natuurlijke omgeving. Door het verbeteren van de infrastructuur voor fietsers en voetgangers, willen we duurzame mobiliteit blijven bevorderen. Dit omvat de aanleg van veilige fietspaden en wandelroutes. Hiernaast zetten we niet alleen in op een efficiënt afvalbeheer door recycling en het verminderen van afvalproductie te stimuleren, we blijven regelmatig campagnes organiseren om inwoners bewust te maken van de noodzaak van duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken. Dit zowel in de scholen, als info-avonden voor de hele bevolking.
Door eindelijk echt werk te maken van het "Lokaal Energie- en Klimaatpact" (LEKP) welk gelanceerd werd door de Vlaamse Regering, waarvoor Tremelo zich ook engageerde, maar waar vandaag slechts heel weinig resultaten geboekt werden. Concreet willen we inzetten op de 4 vooropgestelde werven, met name:
1. Vergroening door tegen 2030 o.a. de 15.000 bomen te realiseren zoals vooropgesteld door Vlaanderen (vandaag zijn er 968 gerealiseerd of 6.31%) en de 0,5 meter geveltuin of haag per inwoner te realiseren
2. Renovatie en hernieuwbare energie (bv. door het realiseren van wijkbatterijen)
3. Zorgen voor koolstofvrije (deel)-mobiliteit (vandaag is er bv. slechts één deelwagen, waar het streefdoel 30 is) en te zorgen voor voldoende laadpunten. Bovendien zorgen we voor opgewaarde fietsplan mits ons masterplan fietspaden
4. De droogteproblematiek door te zorgen voor hemelwateropvang.
Zonne-energie: op slechts 8% van het totale dakoppervlak liggen zonnepanelen. Dat kan beter! We leggenmaximaal zonnepanelen op openbare gebouwen zoals kerken, bibliotheken en musea.We delen de geproduceerde energie via energiegemeenschappen met lokale inwonersdie zelf geen toegang hebben tot duurzame zonnestroom.Deelmobiliteit: files zijn vervelend, vervuilend, tijdrovend en duur. Wij gaan volop voor carpoolparkingsen standplaatsen voor deelwagens. Dit doen we in elke wijk, en bij alle knooppunten vooropenbaar vervoer. Voor mensen met een laag inkomen verlagen we de instapkosten. Wenemen iedereen mee en voorzien ook deelbuggy’s en deelrolstoelen.
Toegevoegd op 01/08/2024
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij