Groen Tremelo Baal
TremeloOntdek meer
www.facebook.com/GroenTremeloBaal
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Duurzame mobiliteit voor iedereen
- Een sociaal en warm Tremelo.
- Groen en Gezond
We geven de straten terug aan de buurtbewoners en vergroten de rust in de wijken door resoluut verder in te zetten op een combinatie van mobiliteit én levenskwaliteit. We leggen hierbij graag de focus op voetgangers en fietsers. Kwalitatieve voet- en fietspaden, trage wegen en fietsstraten maken onze gemeente aantrekkelijk.
Groen wil een ambitieus, inclusief en toegankelijk sociaal beleid met basisvoorzieningen voor iedereen en speciale aandacht voor wie het moeilijk heeft. We willen daarom inzetten op meer inclusie in het volledige beleid. Van mensen met een beperking tot personen van een andere cultuur, en van senioren tot inwoners met welke geaardheid dan ook.
We zetten in op een groene natuurrijke leefomgeving waar het leuk en gezond is om in te leven en om te bezoeken.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Kinderen en jongeren moeten in hun buurt onbekommerd en veilig hun ding kunnen doen: spelen, voetballen, fietsen, skaten, rondhangen. Speelkreten horen daarbij, met respect voor andere.
Samen met onze jeugdbewegingen, scholen, de jeugdraad, en de kinderen willen we een plan opstellen om de kinderen terug aan het spelen te krijgen, weg van de smartphone. Daarvoor bekijken wij de mogelijkheden om in onze gemeente veilige speelaccenten te voorzien in het straatbeeld. Op die manier moedigen we onze kinderen onbewust aan tot spelen.
We richten onze gemeente in op maat van spelende kinderen. We gaan voor groene speelplekken, meer speeltuintjes en speelmogelijkheden, autoluwe buurten, en zomerse speelstraten. Hier kunnen oud en jong elkaar ontmoeten. Deze plekken dragen bij aan de luchtkwaliteit, stimuleren beweging en bevorderen de gezondheid.
Voor ons zijn alle jongeren welkom. Er kan nog sterk ingezet worden op het creëren van ontmoetings- of hangplekken in onze gemeente.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Met Groen willen we in de eerste plaats luisteren naar de noden van onze kinderen. Dit doen we door de opstart van een kindergemeenteraad maar ook door onze jeugdraad meer slagkracht te geven zodat ook zij op het beleid kunnen wegen. Het platform Tremelo Troef willen we nog verder uitwerken en bekend maken tot het kanaal waar ook jongeren kunnen meewerken aan participatie of voorstellen kunnen indienen om van hun straat of wijk een nog betere plek te maken. Het moet ook het platform zijn waar inwoners op een makkelijke manier kunnen opzoeken waarom welke beslissingen genomen zijn en wat het doel ervan is.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en daarna de wagen zijn de prioriteiten in onze mobiliteitsvisie.
We geven de straten terug aan de buurtbewoners en vergroten de rust in de wijken door resoluut verder in te zetten op mobiliteit met leefkwaliteit. We leggen hierbij graag de focus op de voetgangers en de fietsers. Kwalitatieve voet- en fietspaden, trage wegen en fietsstraten maken onze gemeente aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. Met Groen zetten we alles op alles om van Tremelo een aantrekkelijke voetgangers- en fietsgemeente te maken. Want iedereen is voetganger. De heraanleg van straten plannen we op maat van de voetganger en fietsers. Op die manier maken we onze straten leefbaarder, veiliger en gezonder. We creëren een aangename groene omgeving om te stappen, met voldoende rustpunten, maar ook met kleine speelprikkels voor onze kinderen. Het herstellen van alle onze fietspaden en korting op busabonnement voor onze jongeren zijn onze andere accenten.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Het fuifreglement is duidelijk aan een herziening toe. Samen met de jeugdraden en de politie van onze lokale politiezone herbekijken we dit. Het reglement mag geen belemmering zijn aan onze jeugd om zaken te organiseren. We maken werk van een Rap op stap-kantoor. Hierdoor helpen we kinderen en jongeren met een beperkt budget aan een leuke uitstap of activiteit. Je kan er terecht voor vakanties, daguitstappen en culturele- en sportactiviteiten met korting. We bekijken welke activiteiten we in ons zwembad nog kunnen organiseren. Een filmavond, beachparty en kinderverjaardagsfeestjes in samenwerking met het cafetaria moet tot de mogelijkheden kunnen behoren, tijdens de warme zomermaanden organiseren we de actie 'Cool in de Pool' waar we tijdens hittegolven zwemmers een 2de ticket aanbieden aan halve prijs. Daarnaast hebben we met de sporthal een nieuwe stimulans om ook kinderkampen te organiseren voor de jongste kinderen in onze gemeente.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Onze prioriteit nummer 1 is het opstarten van een OverKop-huis. Samen met Het Huis van het Kind en de jeugdhuis Den Borduur willen we dit opstarten. In het OverKop-huis kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar op een laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken ongedwongen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel klein. Samen met onze jeugdbewegingen, scholen, de jeugdraad, en de kinderen willen we een speelplan opstellen om de kinderen terug aan het (buiten)spelen te krijgen, weg van de smartphone. Het uitwerken van het BOA decreet zal een belangrijke kapstok zijn om hier acties rond op te starten. Samen met het Huis van het Kind willen we dan ook werken maken aan het label van 'Kindvriendelijke gemeente'.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
In ons programma zit geen apart klimaathoofdstuk in. De reden daarvan is dat in ons volledige programma maatregelen verweven zitten die ons klimaat ten goede komen met nadruk op het sociale ervan. Zo zetten we in op betaalbare deelmobiliteit (wagens en fietsen) en introduceren we een derdebetalerssysteem voor het busvervoer waarbij we als gemeente als de kosten gedeeltelijk voor ons nemen. En we zorgen voor aangename wandel en fietsinfrastructuur. We maken werk van meer natuur in elke tuin, berm, straat, plein, wijk en dorpskern. Meer natuur vormt een belangrijk deel van de oplossing voor een veranderende klimaat en maakt dat ook dat onze gemeente er mooier uitziet om in te verblijven. We maken een 'zonneplan' waarin we onze inwoners begeleiden om zonnepanelen te laten plaatsen op hun daken. We werken hiervoor samen met coöperatieve organisaties, zo kunnen ook onze inwoners mee investeren in zonnedaken die worden geplaatst op bijvoorbeeld scholen, ed.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Verbinden is het sleutelwoord. Problemen los je samen op, uitdagingen ga je samen aan. Dat kan alleen als je elkaar begrijpt en rekening houdt met ieders identiteit. Tremelo wordt gemaakt door mensen die er wonen, er werken, de verenigingen die er actief zijn en het lokaal beleid. Met Groen Tremelo-Baal willen we ons daarvoor inzetten om de krachten van het middenveld en het lokaal beleid te bundelen. De essentie van dit alles is dat mensen samenleven. Inwoners samenbrengen en met elkaar verbinden verstrekt het samenleven. Vooral vrijwilligers willen we extra aandacht geven, want zij vormen meestal de lijm van de samenleving. Het inrichten van speelstraten of leefstraten, het organiseren van een bank-contact waar we inwoners laten samenkomen rond een bank, het herinrichten in de zomervakantie van deel parking voor de kerk tot een zomerstrand, enz... Het zijn een paar zaken die we willen opstarten om onze inwoners nog meer te laten samenkomen.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Onze sporthal kan een aanzet zijn om onze jeugd meer aan het sporten te brengen. De terreinen naast de sporthal willen we omvormen tot een park waar onze kinderen ook kunnen klimmen en klauteren. Daarnaast meer kleinere speelpleintjes in elke de buurt en meer speelprikkels op het openbaar domein. Een OverKop-huis in samenwerking met jeugdhuis De Borduur om het mentaal welzijn van onze jongeren te verhogen. Het Huis van het Kind willen we echt een plek geven met een nieuw gebouw aan de Gildezaal in Tremelo. De bibsite vormen we om tot een gemeenschapshuis waar iedereen kan samenkomen en waar we kunstonderwijs opstarten voor onze kinderen. We bekijken ook op welke plek we op lange termijn een gemeentelijke crèche zouden kunnen opstarten. Onze scholen begeleiden we graag mee voor het ontharden en het vergroenen van hun speelplaatsen. En ook het zwembad heeft een grondige renovatie nodig om het energiezuinig en aantrekkelijker te maken.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Naast bovenstaande aangehaalde thema's willen we ook verder inzetten op de lokale economie in onze gemeente. Zo willen we jonge ondernemers beter ondersteunen en ze meer kansen geven om een pop-up op te zetten. Ook het toerisme in onze gemeente willen we nog meer uitspelen om nog meer bezoekers naar onze gemeente te krijgen. Een betere samenwerking tussen toerisme en lokale handelaars kan er voor zorgen dat we Tremelo als shoppinggemeente nog meer in de kijker kunnen zetten.