In Tremelo moet iedereen zich vlot, comfortabel en veilig kunnen verplaatsen via trage wegen en verbindingen, fietspaden en rustige straten. Bij de aanleg van nieuwe verbindingswegen, maar evenzeer bij de ontwikkeling van (grote) bouwprojecten moet hiermee rekening gehouden worden.
Voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en daarna de wagen zijn de prioriteiten in onze mobiliteitsvisie.
We geven de straten terug aan de buurtbewoners en vergroten de rust in de wijken door resoluut verder in te zetten op mobiliteit met leefkwaliteit. We leggen hierbij graag de focus op de voetgangers en de fietsers. Kwalitatieve voet- en fietspaden, trage wegen en fietsstraten maken onze gemeente aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. Met Groen zetten we alles op alles om van Tremelo een aantrekkelijke voetgangers- en fietsgemeente te maken. Want iedereen is voetganger. De heraanleg van straten plannen we op maat van de voetganger en fietsers. Op die manier maken we onze straten leefbaarder, veiliger en gezonder. We creëren een aangename groene omgeving om te stappen, met voldoende rustpunten, maar ook met kleine speelprikkels voor onze kinderen. Het herstellen van alle onze fietspaden en korting op busabonnement voor onze jongeren zijn onze andere accenten.
We gaan investeren in veilige fietspaden om het fietsen te bevorderen en schoolomgevingen zo veilig mogelijk te maken met verkeersveilige maatregelen.
Goede busverbindingen naar middelbare scholen, hogescholen en universiteiten worden uitgebreid om mobiliteit te vergemakkelijken. Nachtverlichting zal worden verbeterd, vooral op routes die jongeren gebruiken na fuiven en feestjes, voor hun veiligheid.
We streven naar uitbreiding van nachtbussen naar Leuven en Mechelen in het weekend om uitgaan veiliger te maken.
Daarnaast willen we deelwagens introduceren speciaal voor beginnende chauffeurs, om hen toegang te geven tot vervoer zonder de lasten van eigendom van een eigen wagen.
In Tremelo zetten we volop in op veilige schoolroutes. We creëren veilige schoolomgevingen door het organiseren van verkeerseducatieprogramma's in samenwerking met de scholen, waar kinderen en jongeren leren over verkeersveiligheid en praktische lessen krijgen over zich veilig te verplaatsen. Denk maar aan onze jaarlijkse dode hoek initiatie, georganiseerd door de Verkeersadviesraad van Tremelo. De fietsstraten zorgen ervoor dat kinderen en jongeren zich veilig door de gemeente kunnen verplaatsen, met duidelijk gemarkeerde zones, waar fietsers voorrang hebben. De trajectcontroles rond onze scholen zorgen ervoor dat het doorgaand verkeer zijn snelheid moet aanpassen tijdens de schooluren, en dat kinderen en jongeren op een veilige manier naar school kunnen gaan. Deze snelheidsbeperkingen gelden enkel tijdens de schooluren, zodat het leven in Tremelo aangenaam is voor iedereen.
We willen de trajectcontroles en fietszones herbekijken, rekening houdende met best practices voor de implementatie hiervan; uitwerking van een masterplan fietspaden. We zien vandaag bij voorbeeld dat fietsers vaak fietszones vermijden omdat de huidige implementatie zowel fietses als automobilisten frustreert omwille van de gebrekkige implementatie. Let wel: wij zijn niet tegen trajectcontroles en fietszones, maar deze moeten wel correct geïmplementeerd worden.
Verder zetten we in op het organizeren van buitenschoolse kinderopvang in de scholen zelf. Hierdoor zorgen we voor minder risicoverplaatsingen voor kinderen en voor een schoolomgeving die verkeersveiliger wordt.
Overdekte en veilige fietsenstallingen: Inwoners moeten hun fiets op een goede en veilige manier kunnen stallen. We investeren daarom maximaal in nieuwe en overdekte fietsenstallingen, die aangepast zijn aanhedendaags fietsgebruik en bijvoorbeeld voorzien zijn van elektrische oplaadpunten en voldoende plaats voor bakfietsen.Meldpunt verkeersveiligheid: We richten een fysiek en digitaal meldpunt op rond verkeersveiligheid waar inwoners onveilige verkeerssituaties kunnen aangeven
Toegevoegd op 01/08/2024
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij