Zorgen voor een centraal persoon tussen de kinderen die aanspreekbaar is, die hulp biedt aan jongeren om te praten, die aanwezig is in de buurten of in het dorp... Het oprichten van een OverKophuis in onze gemeente waar jongeren terecht kunnen met hun vragen of waar ze gewoon kunnen rondhangen en vrienden ontmoeten.
Onze prioriteit nummer 1 is het opstarten van een OverKop-huis. Samen met Het Huis van het Kind en de jeugdhuis Den Borduur willen we dit opstarten. In het OverKop-huis kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar op een laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken ongedwongen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat jongeren bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel klein. Samen met onze jeugdbewegingen, scholen, de jeugdraad, en de kinderen willen we een speelplan opstellen om de kinderen terug aan het (buiten)spelen te krijgen, weg van de smartphone. Het uitwerken van het BOA decreet zal een belangrijke kapstok zijn om hier acties rond op te starten. Samen met het Huis van het Kind willen we dan ook werken maken aan het label van 'Kindvriendelijke gemeente'.
MGB heeft een ambitieuze visie om het welzijn van alle kinderen en jongeren in Tremelo te verbeteren, zowel fysiek als mentaal. We willen een gemeente creëren waarin jongeren zich gezond, veilig en ondersteund voelen. Dat doen we door te investeren in diverse initiatieven.
-We versterken sport- en recreatiemogelijkheden, met moderne speelpleinen en sportfaciliteiten die toegankelijk zijn voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.
-Daarnaast willen we het mentale welzijn bevorderen door laagdrempelige toegang tot jeugdzorg en psychosociale ondersteuning te bieden.
- Ook zetten we in op preventieprogramma's voor gezonde levensstijl en sociale vaardigheden op scholen en in de gemeenschap. Bovendien willen we een inclusieve omgeving bevorderen waarin diversiteit wordt gevierd en waar jongeren zich geaccepteerd voelen.
Door de nauwe samenwerking met scholen en verenigingen, blijven we inzetten op een divers aanbod aan mentale en fysieke ondersteuning. Zo kunnen kinderen, jongeren en hun opvoeders steeds terecht in het Huis van het Kind, een centrale plek in onze gemeente waar men terecht kan voor ondersteuning van de mentale gezondheid, vragen over opvoeding of kinderopvang en vrije tijd. Tijdens de "Week van de Opvoeding" zetten we jaarlijks het belang van mentale gezondheid ook extra in de kijker. Verder willen we als gemeente ervoor zorgen dat kinderen en jongeren in de zomermaanden voldoende aanbod krijgen om actief en sociaal bezig zijn in een veilige omgeving, door deel te nemen aan aangepaste activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Denk maar aan de Chirokampen, muziekkampen, de speelpleinwerking, zwemlessen en waterspeelkampen. Door in te zetten op sport en recreatie bevorderen we niet alleen de fysieke gezondheid maar zorgen we ook voor plezier en sociale interactie.
Bij mentaal welzijn gaat het om aspecten alstevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Mentale
problemen zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid.
Door de coronacrisis en de stevige maatregelen is duidelijk geworden dat sociale en economische
factoren een grote impact hebben op de mentale gezondheid van de mensen en zeker van jongeren. We moeten jammer genoeg vaststellen dat het een structureel probleem geworden is in een snel veranderende maatschappij. Niet iedereen kan volgen. De school en de huisarts spelen al een belangrijke rol in het detecteren en ondervangen van mentaal onbehagen, maar kan ook de gemeente kan een bijdrage leveren. Niet in het remediëren maar wel in aanbieden van een gesprek en het begeleiden naar professionele
hulp. Zeker gezien de lange wachtt ijden, zelfsvoor crisishulpverlening, kan een tussenstap voor
velen een rustpunt betekenen. Het aanwerven van het juiste profiel (bv psycholoog) binnen de
personeelsdienst kan die behoefte invullen.
Mentaal welzijn: Vrijwilligers in het jeugdwerk krijgen steeds vaker te maken met jongeren die zich nietgoed in hun vel voelen, maar het is niet de taak van jeugdwerkers om de rol van hulpverleners op zich te nemen. We investeren daarom massaal in het mentaal welzijn van onze jongeren. We zorgen ervoor dat vrijwilligers in het jeugdwerk weten waar ze naar kunnen doorverwijzen als dat nodig is.Buitenspelen: Buitenspelen is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen die buitenspelenzijn socialer, creatiever en ontwikkelen een betere motoriek. Toch zien we dat kinderen steeds minder buitenspelen. We proberen deze tendens te keren door vol in te zetten op speelstraten, mee te doen aan de buitenspeeldag en onze speelplekjes op te knappen en (verkeers)veilig te maken. Na de schooluren stellen we de speelplaatsen open voor de kinderen uit de buurt om de drempel tot buitenspelen zo laag mogelijk te maken.
Toegevoegd op 01/08/2024
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij