cd&v Westerlo

Westerlo

Ontdek meer

https://afdeling.cdenv.be/westerlo
https://www.facebook.com/cdenvwesterlo/
https://www.instagram.com/cdenvwesterlo/

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Deze thema's zijn zeker niet de enige waaraan we belang hechten.
We denken bv. ook nog aan milieu en duurzaamheid, sport en vrije tijd, ...
Cd&v Westerlo vindt het belangrijk dat er in onze gemeente blijvend aandacht is voor kwalitatief kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs. Daar wordt de basis gelegd voor ieders toekomst.
Het welzijn en de gezondheid van onze inwoners - zeker ook van onze jongeren - dragen we hoog in het vaandel. In het kader daarvan zullen we bv. nóg meer inzetten op drugspreventie.
Onderzoek toont aan dat onze inwoners zich gelukkig voelen in hun dorp en gemeente. Dat gevoel willen we liefst nog versterken, zodat iedereen samen met familie, buren, vrienden, ... gezond en veilig kan blijven genieten en bewegen in onze groene gemeente, een (ter)echte Parel van de Kempen.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

De voorbije legislaturen werd er sterk ingezet op het onderhoud en vernieuwing van sport- en speelterreintjes. Zo hebben we nieuwe speelterreinen aangelegd op locaties waar er nood was en er werd een skatepark gebouwd in samenspraak met de skaters.
Bijkomend hebben we de speeltuin van het Boswachtershuis vernieuwd met meer aandacht voor inclusief spelen. Buitenspelen is en blijft een speerpunt in ons beleid.
We beschikken eveneens over ruime sportinfrastructuur. Er is een uitgebreide samenwerking met Sporta. In de toekomst willen we nog meer kansen bieden voor gym en dans.
In samenspraak met de scholen willen we ook leuke plekken creëren voor de scholieren tijdens hun middagpauze. Het bestaande aanbod blijven we ondersteunen.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

- Jeugdraad: betrekken van jeugdverenigingen en JH Phoenix bij het lokaal beleid.
- Jeugdburo: een groep enthousiaste jongeren die zich inzetten om mee te denken en te werken aan het jeugdbeleid.
- Kindergemeenteraad: een raad voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar waar ze zelf thema’s kunnen aandienen en waar er ook rechtstreeks vragen vanuit de gemeente aan hen gesteld worden.
- Organiseren van specifieke inspraakacties op scholen waarbij leerlingen hun ideeën kunnen delen over bv. de inrichting van een nieuw speelterreintje.
- Gebruik van online enquêtes en sociale media om de mening van een bredere groep jongeren te verzamelen. Zo organiseerden we in het verleden bv. een groot buitenspeelonderzoek.
- Jongerenwelzijnsoverleg: regelmatige bijeenkomsten waarbij partners die in de jeugdsector werken samenkomen om de krachten te bundelen.
- Scholenoverleg: samenwerking met scholen: zorgen dat de stem van jongeren wordt meegenomen in beslissingen.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Van alle Kempense gemeentes scoort Westerlo het best wat betreft fietsinfrastructuur. Maar het blijven (her)aanleggen van fietspaden door ze te verbreden, af te scheiden van de weg en te voorzien van een comfortabele asfaltlaag is een topprioriteit. Op dit moment zijn zulke werken bezig in drie belangrijke verbindingswegen in onze gemeente. De volgende jaren volgen nog meer straten.
Er werden in elke schoolomgeving fietsstraten of schoolstraten en zones 30 aangelegd, we blijven daarop verder inzetten.
In Oevel, Westerlo-centrum en Zoerle-Parwijs worden de volgende jaren de bushaltes in het centrum nog meer toegankelijk gemaakt en komen er meer en betere fietsenstallingen. Deze drie dorpen worden onze Hoppin-punten: het worden mobiliteitsknooppunten waar vlot kan overgeschakeld worden op bus, fiets of deelwagen.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

- Speelpleinwerking: organiseren van activiteiten op speelpleinen tijdens schoolvakanties waar kinderen onder toezicht kunnen spelen en deelnemen aan diverse spelletjes en workshops.
- Speelcamionette: een mobiele werking die inzet op buitenspelen in de verschillende wijken van Westerlo.
- Tienerwerking (jonggedoe): aanbieden van activiteiten speciaal voor tieners, zoals sportevenementen, creatieve workshops en sociale bijeenkomsten die aansluiten bij hun interesses en behoeften.
- Sportkampen.
- Workshops: workshops over uiteenlopende onderwerpen zoals knutselen, wetenschap, natuur, sport… om de creativiteit en vaardigheden van kinderen en jongeren te stimuleren.
- Activiteiten van één dag: evenementen zoals Buitenspeeldag, Roefel en de week van het bos.
- Activiteiten op en rond het skatepark in Sportpark De Beeltjens.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Opstart Overkophuis:
Inrichten van een nieuw Overkophuis vanaf najaar 2024, een veilige plek waar jongeren terecht kunnen voor laagdrempelige ondersteuning, ontspanning en ontmoeting.

Jongerenwelzijnsoverleg met alle relevante partners uit de regio:
Regelmatige bijeenkomsten waarbij partners die in de jeugdsector werken (scholen, CLB, jeugddienst, VDAB, Arktos, lokaal bestuur, …) samenkomen om de krachten te bundelen voor een sterk jongerenwelzijnsbeleid.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Westerlo is een koploper in Vlaanderen wat betreft vergroening van het eigen wagenpark en het verduurzamen van het gemeentelijk patrimonium (o.a. aanleg zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, geothermie, ...).
Het verderzetten van de uitwerking van het ambitieuze klimaatactieplan, zoals het bijkomend aanplanten van bomen en het voorzien van schaduwplekken.
Eveneens willen we verder blijven inzetten op het vergroenen van de speelplaatsen van de scholen. Als gemeente dragen we ook hier ons steentje bij.

Enkele voorbeelden waaruit duidelijk blijkt dat cd&v Westerlo ook aandacht heeft voor dit thema: Energieloket, Stroommakelaar, Huisdokter, 1001-bomen-actie, klimaattafels, autodelen, tuinrangers, biodiversiteit, tegel- of geveltuintjes, ...

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

We investeren in heel wat verbindende activiteiten om zo de samenhorigheid van onze inwoners te vergroten. De gemeente organiseert verschillende activiteiten om dit te ondersteunen. We denken dan aan bestaande projecten zoals ‘goede buren, warme straten’, de activiteiten in het kader van ‘Van en voor Westerlo’, 'Westerlo op stap', de zomerse dorpswandelingen, 'de verhalen van de dorpen van Westerlo', ...
Dergelijke activiteiten willen we de komende jaren nog verder uitbouwen.
Het zeer actief ondersteunen van een warme straat- en/of buurtwerking heeft de laatste jaren bv. voor een verdubbeling van het aantal straat- en buurfeesten gezorgd.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

- Jeugdontmoetingscentrum.
- Carrefour-site Westerlo-centrum.
- Sportaccommodatie voor gym en dans.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Uit de driejaarlijkse bevraging van de stads- en gemeentemonitor blijkt dat de inwoners van Westerlo tot de meest gelukkige van Vlaanderen behoren.
Mensen wonen hier graag, zijn tevreden over en hebben vertrouwen in hun gemeentebestuur, en zijn fier op hun gemeente.
Met cd&v Westerlo garanderen we een beleid dat hierop blijft inzetten!

Terug naar overzicht