TEAM8710
WielsbekeOntdek meer
www.facebook.com/team8710
www.instagram.com/team8710_wielsbeke
Overzicht antwoorden
Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- De open ruimte in de gemeente behouden
- Veilige schoolomgevingen en -routes
- Verenigingen extra ondersteunen
1. Er zijn heel wat bedrijven in de gemeente. Er werden ook heel wat huizen bijgebouwd voor de ondertussen meer dan 10.000 inwoners in de gemeente. Zo blijft er maar weinig open ruimte meer over. We willen die open ruimte niet meer volbouwen, maar behouden voor natuur, voor onze landbouwers of om te gebruiken om te spelen of te ontspannen.
2. Je moet veilig te voet, met de fiets of met de auto naar school kunnen gaan. Er zijn fietsstraten gekomen in Ooigem en Wielsbeke, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Ook de wegen naar de school zelf moeten nog veiliger gemaakt worden, bijvoorbeeld door de snelheid te verminderen of door nieuwe zebrapaden aan te leggen.
3. Dankzij de vele verenigingen in onze gemeente kan je sporten, een muziekinstrument leren spelen of op zondag naar de Chiro. Zij werken met veel vrijwilligers en hebben meestal niet veel centen. We luisteren naar verenigingen waar we als gemeente nog iets extra kunnen doen om hen te helpen.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
In de afgelopen jaren hebben we vier nieuwe speelpleinen aangelegd in de gemeente en we willen dit ook in de komende jaren blijven doen. Voor het speelbos in Sint-Baafs-Vijve hebben we ook nog mooie plannen, onder andere de aanleg van een écht mountainbikeparcours.
Op domein Hernieuwenburg in Wielsbeke komt er een nieuwe speelzone. Daarvoor moeten we eerst nog de oude sporthal en het buitenzwembad afbreken. We willen ook bij de skaters in de gemeente luisteren of dit voor hen een goeie skateplek kan worden.
Het jeugdhuis en de Chiro's zijn dé plek waar jongeren in onze gemeente zichzelf kunnen zijn. Deze verenigingen willen wij verder steunen waar dat nodig is. Door het samengaan van Chiro Kris-Kras en Aktivo moeten we ook voor de Chirolokalen in de komende jaren bekijken wat de verschillende mogelijkheden zijn.
We willen ook het nieuwe OverKop-Huis dat in Waregem komt, mee ondersteunen. Je vindt er als jongere een luisterend oor als je over gelijk welk probleem wil babbelen.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Wij weten als partij wat kinderen en jongeren belangrijk vinden, in de eerste plaats dankzij de kandidaten op onze verkiezingslijst. Emy Verstraete (21) was jarenlang betrokken bij het jeugdhuis en moni in de speelpleinwerking. En met Heleen Lippens (22) hebben we nog een tweede nieuwe jonge kandidate. Er staan ook heel wat kandidaten op onze lijst die mama of papa zijn van (tiener)kinderen.
Daarnaast luisteren we ook naar wat de jeugdraad belangrijk vindt. In de jeugdraad zitten Chiroleiders en -leidsters, iemand van het jeugdhuis en moni's van de speelpleinwerking. Zij geven tips aan de gemeente over zaken die kinderen en jongeren belangrijk vinden. Daarnaast is er ook een Huis van het Kind in Wielsbeke. Ook hier zitten mensen in die weten wat er leeft bij kinderen.
Als we grote veranderingen doen, zoals een nieuw speelplein aanleggen, luisteren we ook wat de buren daarvan vinden. Zo kunnen ook de kinderen uit de buurt hun mening geven, zoals over welke speeltoestellen zij willen.
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Je moet veilig te voet, met de fiets of met de auto naar school kunnen gaan. Er zijn fietsstraten gekomen in Ooigem en Wielsbeke, maar er is zeker nog werk aan de winkel. Ook de wegen naar de school zelf moeten nog veiliger gemaakt worden. Waar nodig kunnen we de snelheid verminderen of nieuwe zebrapaden aanleggen.
In het centrum van onze gemeenten rijden nog te veel vrachtwagens. We willen ervoor zorgen dat dat niet meer mogelijk is. We kunnen hiervoor met camera's werken. Alle vrachtwagens die niet écht in het centrum van de gemeente moeten zijn, krijgen nadien een boete in de brievenbus.
In sommige wijken merken we dat er problemen zijn, bijvoorbeeld met auto's die te snel rijden. We willen wijk per wijk kijken wat daar kan aan gedaan worden. We luisteren hierbij naar de buurtbewoners. Zij weten meestal best hoe het probleem kan opgelost worden.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
In onze gemeente is al heel wat te doen voor kinderen en jongeren. Er zijn heel veel (jeugd)verenigingen die activiteiten organiseren. Er werd een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal gebouwd. We hebben heel wat nieuwe speelpleintjes aangelegd. Er is een goeie speelpleinwerking in 't Ravotterke en er zijn sportkampjes tijdens de vakanties. Ook aan de tieners tussen 12 en 16 jaar is gedacht met 'Tieners In Actie'. We willen dit alles vooral ook verder zetten en kijken waar we eventueel nog iets extra's kunnen doen.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Het jeugdhuis en de Chiro's zijn dé plek waar jongeren in onze gemeente zichzelf kunnen zijn. Deze verenigingen willen wij verder steunen waar dat nodig is.
We willen ook het nieuwe OverKop-Huis dat in Waregem komt, mee ondersteunen. Een OverKop-huis is een veilige plek waar je je kan amuseren, rondhangen en vrienden kan ontmoeten. Je vindt er ook een luisterend oor als je over gelijk welk probleem wil babbelen. De werkgroep OverKop in onze gemeente kan tips geven over welke activiteiten we kunnen organiseren voor jongeren om hun fysiek en mentaal welzijn te verbeteren.
Wie sport, is gezonder en voelt zich vaak beter in zijn vel. Wielsbeke is een 'sportgemeente' en er zijn ook heel veel sportverenigingen in onze gemeente. Al deze verenigingen willen we zeker verder ondersteunen. We willen ook iedereen aan het sporten krijgen. Een uitbreiding van de 'Week van de Sportclub' staat alvast op het programma. Tijdens die week komen trainers van sportverenigingen in de scholen lessen geven.
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
De gemeenteraad van Wielsbeke heeft in 2024 een klimaatplan goedgekeurd. Hierin staan acties om de CO2-uitstoot in de gemeente tegen 2030 met 40 procent te verminderen. Als we niets doen, vergroot immers de kans op hittegolven en overstromingen en zal de gemiddelde temperatuur stijgen.
Uit onderzoek blijkt dat de bedrijven in onze gemeente 85 procent van de CO2-uitstoot veroorzaken. We moeten dus in de eerste plaats met hen samenwerken. Daarnaast denken we ook aan huizen energiezuiniger maken, voortuinen en openbare ruimte groener maken en investeren in goede fietspaden, zodat mensen steeds vaker de auto thuis laten.
Ook als gemeente willen we ook zelf het goede voorbeeld geven: we gaan extra zonnepanelen plaatsen op de gebouwen. We gaan ook sneller dan voorzien de gloeilampen in de gemeente vervangen door LED-lampen. We kijken op welke plaatsen er nog extra windmolens kunnen komen.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de inwoners gelukkig is. 88 procent voelt zich thuis in de buurt. Dit zijn mooie scores en die willen we zo houden. In de woonwijken kennen mensen mekaar nog echt en helpen ze mekaar als dat nodig is. In de wijken waar dat minder het geval is, willen we als gemeente zelf naar de mensen stappen. Dat kan bijvoorbeeld door buurtbabbels of speelstraten te organiseren.
De top-3 van burenhinder is 'snel rijden', 'sluipverkeer' en 'zwerfvuil'. We willen deze punten dus aanpakken. Te snel rijden en sluipverkeer kunnen we aanpakken via (snelheids)controles door de politie en door straten anders in te richten. Zwerfvuil pakken we aan met camera's en door hogere boetes te geven voor wie vuilnis achterlaat. We ondersteunen ook de vrijwilligers die zwerfvuil opruimen (de Mooimakers) met materiaal en door hen regelmatig eens te bedanken.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
De gemeente is momenteel bezig met alle gemeentelijke gebouwen op te lijsten en te kijken wat de vragen zijn van de verschillende verenigingen op vlak van lokalen. Op basis hiervan zullen dan keuzes kunnen gemaakt worden: welke gebouwen moeten we houden, welke gebouwen zijn best geschikt voor de werking van onze verenigingen, en ook: welke gebouwen kunnen we verkopen?
Op domein Hernieuwenburg in Wielsbeke komt er een nieuwe speelzone. Daarvoor moeten we eerst nog de oude sporthal en het buitenzwembad afbreken.
Op het Kraaienhof in Sint-Baafs-Vijve zijn KSC Wielsbeke en baseballclub Pitbulls vragende partij om kunstgras en meer sportvelden te voorzien. We moeten hierbij wel nog bekijken hoe de kosten van deze werken zullen betaald worden.
Door het samengaan van Chiro Kris-Kras en Aktivo moeten we ook voor de Chirolokalen in de komende jaren bekijken wat de verschillende mogelijkheden zijn.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Op zondag 13 oktober kan je voor het eerst gaan stemmen. Hoewel de stemplicht is afgeschaft, doen we hierbij een warme oproep om zeker te gaan stemmen. Elke stem telt en zo kan jij mee beslissen wie de volgende burgemeester van Wielsbeke wordt.
Wij denken alvast dat de nieuwe burgemeester eens iemand jonger dan 60 jaar mag zijn. Met Frédéric Depypere, 46 jaar oud en papa van tienerdochter en speelpleinmoni Anna-Lucia, beschikken wij alvast over een een goeie kandidaat! Ook onze jonge schepen van Jeugd Ine Callens (31) en de jonge twintigers Emy Verstraete (21) en Heleen Lippens (22) verdienen zeker jouw stem.
Je vindt ons volledig programma binnenkort op www.team8710.be.