De afgelopen 6 jaar was duurzaamheid al een verantwoordelijkheid die gedeeld werd door alle schepenen. We legden zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, we vervingen voertuigen van de gemeente door elektrische exemplaren, en er kwam eindelijk een ambitieus klimaatactieplan om de uitstoot van onze gemeente tegen 2030 met 40% te doen dalen.
Volgende legislatuur willen ook werken met een klimaatbegroting waarbij we bepalen hoeveel geld er naar elk van de maatregelen in het klimaatactieplan moet gaan.
We helpen mensen ook duurzamer te leven, onder meer door impulssubsidies voor groene projecten, buurtgerichte projecten voor renovaties of groepsaankopen, en duurzaamheid fiscaal belonen.
Natuur en klimaat gaan hand in hand. Natuur haalt CO2 uit de lucht en zorgt voor verkoeling. Daarom blijven we ook volgende legislatuur met de gemeente natuur aankopen en we verbinden ook natuurkernen
et is goed dat de gemeente het burgemeesterscovenant mee heeft ondertekend en dat een klimaatactieplan werd opgemaakt. Echter is hier nog maar een 30% van gerealiseerd en mogen hier meer harde verbintenissen in staan.
Het is van vitaal belang dat de grote doelstellingen worden gehaald:
- 40% CO2 reductie tegen 2030 (dit is tegenover 2011, wat ons weinig ambitieus lijkt)
- Klimaatneutraal tegen 2040
- Klimaatbestendig tegen 2050
Het is cruciaal dat de gemeente hierin het goHede voorbeeld geeft. Investeringen moeten gebeuren in een laadpaalnetwerk, in het energieneutraal maken van eigen gemeentegebouwen en infrastructuur, het investeren in sociale woningen die energetisch in orde zijn en het ondersteunen van burgerinitiatieven die milieugerichte acties ondernemen.
Zemst moet een groene buffer blijven tussen Mechelen en Brussel. Dit mag niet uit het oog verloren worden en moet zelfs gestimuleerd worden.
er is een open ruimte project
er is een klimaatactieplan
bewustmaking rond zwerfvuil (world cleanup day, te land en te water), actie proper zemst (vrijwilligers helpen rapen permanent)
aanmoedigen van duurzaam kopen (korte keten, lokale handel via z-cheques)
er is een groot onthardingsproject (incl tegelwippen)
er is een plan rond water (proper water) en waterbuffering (zenne benutten en herdenken)
aanmoedigen te fietsen ipv auto voor korte afstanden
bomen planten (geboortebos), bomen op openbaar domein waar het haalbaar is,
uitbouw van een verantwoord energie-zuinig wagenpark (deelgebruik en eigen wagenpark vergroenen)
Toegevoegd op 31/07/2024
Vlaams Belang
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij