Initiatieven vanuit jeugdorganisaties om stap voor stap verbeteringen aan te brengen ifv een beter en duurzaam klimaat. Initiatieven moeten uitgewerkt worden vanuit de noden die de jeugd zelf ervaart?
Bv beter deelfietsenbeleid, met o.a. meer fietsstaanplaatsen.
Verschillende initiatieven zijn hierop gericht. We optimaliseren speelpleinen en openbare gebouwen met klimaatvriendelijke technologieën, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Deze zaken helpen energie te besparen en vergroenen de omgeving. De transitie naar ledverlichting is een lopend project dat zorgt voor verminderde energieconsumptie en CO2-uitstoot.
Daarnaast zetten we ons in voor de ontgroening en ontharding van speelplaatsen, goed voor de biodiversiteit en de waterinfiltratie. Het energieproject in de Bloemenwijk is een voorbeeld van onze lokale inzet voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.
Door deze maatregelen te integreren, streven we naar een leefomgeving die niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan het welzijn van al onze inwoners, nu en in de toekomst.
Als gemeente moeten we natuurlijk het goede voorbeeld geven. En we sensibiliseren de inwoners om hetzelfde te doen, met campagnes rond vergroening van tuinen, afval sorteren, energiezuinige renovaties…
Daar gaan 4 van onze 5 speerpunten over:
- Meer natuur voor iedereen: natuurgebieden verbinden, meer biodiversiteit in tuinen en op openbaar domein, maximaal behoud van bestaande bomen en aanplanten van laanbomen
- Een klimaatbeleid voor de volgende generaties door inwoners te ondersteunen om energetisch te renoveren of om te schakelen naar hernieuwbare energie
- Een ruimtelijke ontwikkeling op maat van onze gemeente: kwalitatieve verdichting binnen de woonkernen en geen extra open ruimte buiten de kernen aansnijden
- Kwaliteitsvol wonen voor iedereen: extra inzetten op sociaal en betaalbaar wonen, strikt beperken van appartementen binnen afgebakende gebieden in de dorpskernen en promoten van verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen
We willen meer bomen in het straten en de dorpskernen brengen. We gaan geen grote verkavelingen meer toelaten, wanneer dit ten koste gaat van groene ruimte. We willen er ook voor zorgen dat burgers hun tuinen meer gaan 'ontharden' door hen advies te geven hoe ze dat kunnen doen.
Verder blijven we investeren in duurzame technologie, zoals LED-verlichting in onze straten.
We hebben een plan rond duurzaamheid en klimaat dat beantwoordt aan de Europese doelstellingen ter zake.
- We inventariseren de energiebehoefte van onze gemeentelijke gebouwen en bekijken hoe we die behoefte kunnen dekken met hernieuwbare energie.
- we helpen burgers, bedrijven en verenigingen om de omslag te maken naar klimaatvriendelijke energie. Het project klimaatwijk is een uiting hiervan.
- we zetten in op duurzame vervoersmiddelen. Fietsers en voetgangers hebben recht op goede en veilige verbindingen. We zetten verder in op deelauto's en fietsen. We ontwikkelen hubs waar je makkelijk de overstap kan maken naar andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer.
- We betrekken onze inwoners en stimuleren een goede waterhuishouding bij de bestaande huizen en bedrijven door minder verharding, meer groendaken, hemelwaterputten met aantoonbaar hergebruik en infiltratiebekkens.
- Tegen 2030 is 80% van de woningen aangesloten op het rioleringsstelsel.
- enz (zie ons programma)
Het huidige klimaatplan is nog steeds te wollig. 101 voorstellen die vaak toch niet te controleren of te meten zijn. We zouden dit graag willen herleiden tot bijvoorbeeld 5 concrete en realistische doelstellingen die dan ook meetbaar en betaalbaar zijn. Het opvoeren van de strijd tegen zwerfvuil is er hier zeker 1 van. Beter onderhoud van fietspaden is een ander belangrijk speerpunt.
Toegevoegd op 31/07/2024
Team Paul
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij