Cd&v+Vooruit

Zoersel

Ontdek meer

https://www.cdenv-vooruit2980.be/
https://www.facebook.com/cdenvvooruit2980

Overzicht antwoorden

Welke thema('s) zijn voor jullie absolute prioriteit?

Onze jeugdverenigingen en jeugdhuizen brengen jongeren samen. Daarom willen we hen op de best mogelijke manier ondersteunen. Naast verbinding creëren, zorgen deze organisaties ervoor dat jongeren een meer verantwoordelijke rol opnemen in de maatschappij. Hiervoor hebben zij een goede huisvesting nodig, en willen we hen ook materieel helpen vanuit de gemeente.

Op leuke en tof ingerichte speelpleintjes en speelzones, die vorm krijgen samen met heel de buurt, kunnen jong en oud(er) elkaar ontmoeten. Denk aan zandbakken en speeltuigen voor de allerkleinsten, beachvolleybalvelden of muscle beach voor de iets groteren, en een gezellige bank onder een boom voor de grootouders.

Betaalbaar wonen voor jongeren in Zoersel is knap lastig geworden. Hiervoor willen wij initiatieven op poten zetten (zoals erfpachtformules) om Zoerselse jongeren kansen te geven ook hun kinderen te laten opgroeien in onze mooie gemeente.

Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?

In Zoersel creëren we een gemeenschap waar jongeren zich thuis voelen. We richten speelpleintjes in voor alle leeftijden en in de zomer organiseren we de speelpleinwerking, zodat kinderen hun vrije tijd samen kunnen doorbrengen.

Jeugdverenigingen en jeugdhuizen zijn voor ons gezellige en veilige omgevingen voor onze Zoerselse jeugd. Die ondersteunen we maximaal en we moedigen jongeren ook aan om verantwoordelijkheid op te nemen. Ook voldoende groene speelruimte is belangrijk.

Zoersel telt ook heel wat andere verenigingen waar jonge mensen lid van zijn en waarbinnen ze zich engageren. Denk daarbij onder meer aan de vele sportclubs, veel van hen hebben een uitgebreide jeugdwerking. Ook die moeten kunnen rekenen op de gemeente om een veilige en leuke omgeving te creëren.

Al die verenigingen zorgen voor verbinding en inclusie, en zijn het kloppend hart van de gemeente. Daarom geven we hen alle steun en samenwerking.

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

Jongeren moeten hun zeg kunnen doen. Daarom werken we aan een participatiebeleid op maat van jongeren, zoals naar hen toe gaan op spelnamiddagen, speelpleintjes, maar ook via gerichte bevragingen, digitale tools, enz.

In de gemeenteraad willen we de jongeren laten horen. Op onze Cd&v+Vooruit-lijst staan daarom heel wat jongeren, die actief zijn in verenigingen en dus heel wat voelsprieten hebben. Zij horen graag meningen, verzuchtingen en suggesties van andere jongeren, dit via sociale media, mail, binnen de vereniging of op café. Vanuit de gemeenteraad kunnen ze zelfs rechtstreeks wegen op het beleid.

We waarderen de rol van de jeugdraad. Deze blijven we ondersteunen en willen we meer toegankelijk en aantrekkelijk maken voor alle jongeren die ideeën hebben of iets willen aankaarten.

Cd&v+Vooruit vindt het heel belangrijk om de stem van kinderen en jongeren daadwerkelijk mee te nemen in de beleidsvorming en een omgeving te creëren waarin zij worden gehoord en gewaardeerd.

Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?

Een vlot en veilig verkeer vraagt een totaalaanpak.

Veilige fietsroutes en comfortabele fietspaden zijn een must. Zo moedigen we kinderen en jongeren aan om zo veel mogelijk met de fiets of te voet naar hun sport, hobby, jeugdbeweging, school of speelterrein te gaan. Jongeren moeten ‘s nachts ook veilig vanop een fuif terug thuis geraken. Voldoende straatverlichting is daarvoor essentieel. Verder bekijken we hoe we fietsers en ander verkeer zoveel mogelijk kunnen scheiden van mekaar.

Jongeren moeten zich ook gemakkelijker kunnen verplaatsen tussen de deelgemeenten. Daarvoor willen we overleg met De Lijn en een verdere uitbouw van het bestaande fietsdeelsysteem (Donkey Republic). Mobiel kunnen zijn is ook voor minder mobiele mensen belangrijk. Daarin speelt bv Handicar een cruciale rol.
Mobiliteitsproblemen moeten aangepakt worden per wijk. We hechten er veel belang aan om ook in mobiliteitsdossiers inwoners hun inbreng te laten doen, en zetten in op duidelijke communicatie.

Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?

Gewoon leuk, kwaliteitsvol en voor ieder wat wils, dat moet het vrijetijdsaanbod voor onze Zoerselse kinderen en jongeren zijn. Dat kan op heel wat verschillende manieren. In de eerste plaats is er een groot aanbod aan jeugdbewegingen en sport- en hobbyclubs, en zijn er ook jeugdhuizen. In die verenigingen worden heel wat activiteiten voor jongeren georganiseerd door jongeren. Wat zij aan ondersteuning nodig hebben, is voor ons dan ook een prioriteit.

Niet alleen binnen verenigingen willen we zorgen dat jongeren kunnen samenkomen, ook gewoon buiten willen we hen kansen geven om mekaar te ontmoeten. Dat doen we door het inrichten van speel- en ontmoetingspleintjes voor jong en oud. Verschillende generaties kunnen er ontspannen, spelen of vinden er een babbel.

In de zomer blijven we investeren in een aantrekkelijke speelpleinwerking.
En we staan er altijd voor open om te luisteren naar en mee na te denken over nieuwe ideeën.

Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)

Zoersel wil een plek zijn waar kinderen en jongeren onbezorgd kunnen opgroeien.

Onze verenigingen zijn daarin een onmisbare schakel. Daar worden vriendschappen gesmeed en sociale netwerken gebouwd. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde kop. We ondersteunen daarom de sportclubs en investeren in sportinfrastructuur op speelpleintjes (beachvolleybal, skatepark, muscle beach, fit-o-meter…).

We werken de drempels weg voor kinderen en jongeren uit meer kwetsbare gezinnen om lid te worden van een vereniging. Ook vanuit de sociale dienst besteden we aandacht aan jongeren met sociale uitdagingen.
In Zandhoven staat een Overkophuis waar jongeren terechtkunnen met vragen over mentaal welzijn. Jongeren uit Zoersel moeten er gemakkelijk hun weg naar vinden. We zetten lokalen open als stille ruimten tijdens examenperiodes.

Heel regelmatig zetten we in op campagnes rond mentaal welzijn. Je eens niet goed in je vel voelen is heel normaal, en er over babbelen moet ook gewoon kunnen.

Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?

Verschillende initiatieven zijn hierop gericht. We optimaliseren speelpleinen en openbare gebouwen met klimaatvriendelijke technologieën, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Deze zaken helpen energie te besparen en vergroenen de omgeving. De transitie naar ledverlichting is een lopend project dat zorgt voor verminderde energieconsumptie en CO2-uitstoot.

Daarnaast zetten we ons in voor de ontgroening en ontharding van speelplaatsen, goed voor de biodiversiteit en de waterinfiltratie. Het energieproject in de Bloemenwijk is een voorbeeld van onze lokale inzet voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.
Door deze maatregelen te integreren, streven we naar een leefomgeving die niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan het welzijn van al onze inwoners, nu en in de toekomst.

Als gemeente moeten we natuurlijk het goede voorbeeld geven. En we sensibiliseren de inwoners om hetzelfde te doen, met campagnes rond vergroening van tuinen, afval sorteren, energiezuinige renovaties…

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?

Graag samenleven in Zoersel begint met een sterke sociale cohesie. We investeren zelf in initiatieven die mensen bij mekaar brengen, zoals een zitbankenplan en een buurthuis in elke deelgemeente. Daarnaast ondersteunen we met veel overtuiging organisaties, verenigingen en buurtcomités. Zij zijn het kloppend hart van de gemeente.

We nemen maatregelen om te zorgen dat iedereen (minder mobiele mensen, mensen met een andere achtergrond, mensen die leven in (kans)armoede…) dezelfde kansen heeft om deel te nemen aan het vrijetijdsleven in Zoersel.

O.m. met het project Zorgzame Buurt zetten we sterk in op ontmoeting tussen verschillende generaties, dat is verrijkend voor iedereen. Met de goeiedagactie willen we mensen elkaar leren kennen.
Tenslotte luisteren we actief naar de bezorgdheden van kinderen en jongeren. We stemmen ons beleid hierop af en werken zoveel mogelijk samen met partners die thuis zijn in jeugdwerking. Ook leren we van andere gemeenten door het delen van goede ideeën.

Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.

Elke (jeugd)beweging en elk jeugdhuis moet kunnen beschikken over kwaliteitsvolle huisvesting. Veiligheid, bereikbaarheid en voldoende speelruimte staan daarbij voorop. Via het verder uitbouwen van de uitleendienst zorgen we voor nog meer ondersteuning.

We blijven investeren in openbare speel- en ontmoetingsruimtes waar elke leeftijdsgroep zich welkom voelt. Zo streven we ernaar om een omgeving te creëren die de ontwikkeling en het welzijn van jong en oud bevordert.

We zorgen voor de bouw van de verenigingenschuur en bieden zo onderdak aan de verenigingen die daar nood aan hebben.

We willen bouwen aan een sterke jeugddienst en jeugdraad, essentieel voor de verdediging van de belangen van kinderen en jongeren, en hun participatie. Verdere ondersteuning van onze jeugdhuizen is ook belangrijk, we zullen actief blijven bijdragen aan hun werking.

Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?

Cd&v+Vooruit wil niet alleen een sterk beleid voeren voor jongeren, maar zeker ook met jongeren. Zij weten zelf immers als geen ander wat deze generatie nodig heeft. Daarom: laat van jullie horen! Dat kan door je bijvoorbeeld te engageren in de jeugdraad, door deel te nemen aan participatietrajecten, maar ook door de jongeren op onze Cd&v+Vooruit-lijst aan te spreken of aan te schrijven.

Jonge Zoerselaars die in onze gemeente willen blijven wonen, moeten daar ook de kans toe krijgen. Eén van onze speerpunten is dan ook betaalbaar wonen. Zo zijn we grote voorstanders van de erfpachtformule, waarbij men enkel het huis koopt en eventueel pas daarna de grond.

Dat Zoerselaars en zeker ook onze Zoerselse kinderen dichtbij kunnen gaan zwemmen, is ook één van onze actiepunten. De huidige samenwerkingen met Lille en Beerse zijn een eerste stap, maar de lange afstand blijft een hindernis. We onderzoeken daarom welke mogelijkheden er zijn, in samenwerking met publieke en private partners.

Terug naar overzicht