Onze jeugdverenigingen en jeugdhuizen brengen jongeren samen. Daarom willen we hen op de best mogelijke manier ondersteunen. Naast verbinding creëren, zorgen deze organisaties ervoor dat jongeren een meer verantwoordelijke rol opnemen in de maatschappij. Hiervoor hebben zij een goede huisvesting nodig, en willen we hen ook materieel helpen vanuit de gemeente.
Op leuke en tof ingerichte speelpleintjes en speelzones, die vorm krijgen samen met heel de buurt, kunnen jong en oud(er) elkaar ontmoeten. Denk aan zandbakken en speeltuigen voor de allerkleinsten, beachvolleybalvelden of muscle beach voor de iets groteren, en een gezellige bank onder een boom voor de grootouders.
Betaalbaar wonen voor jongeren in Zoersel is knap lastig geworden. Hiervoor willen wij initiatieven op poten zetten (zoals erfpachtformules) om Zoerselse jongeren kansen te geven ook hun kinderen te laten opgroeien in onze mooie gemeente.
Groen schuift vijf speerpunten naar voor:
- Verkeersveilige woonomgevingen door een snelheidsbeperking tot 30 km/uur in alle woonstraten en het verminderen van sluipverkeer
- Meer natuur voor iedereen: natuurgebieden verbinden, meer biodiversiteit in tuinen en op openbaar domein, maximaal behoud van bestaande bomen en aanplanten van laanbomen
- Een klimaatbeleid voor de volgende generaties door inwoners te ondersteunen om energetisch te renoveren of om te schakelen naar hernieuwbare energie
- Een ruimtelijke ontwikkeling op maat van onze gemeente: kwalitatieve verdichting binnen de woonkernen en geen extra open ruimte buiten de kernen aansnijden
- Kwaliteitsvol wonen voor iedereen: extra inzetten op sociaal en betaalbaar wonen, strikt beperken van appartementen binnen afgebakende gebieden in de dorpskernen en promoten van verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen
Dit zijn uiteraard niet onze enige thema’s.
Wij investeren in verenigingen (bv. nieuwe ruimte voor verenigingen in deelgemeente Zoersel, lagere tarieven om De Kapel te huren, ondersteuning van sportclubs en jeugdbewegingen).
We willen zorgen voor bruisende dorpskernen waar iets te beleven valt. En we vergeten ook de buurten niet waar we extra buurtplekken willen creëren met ruimte voor een speelpleintje, picknickbanken, enz.
We zorgen voor een Zoersel-app waarmee onze inwoners alle info van de gemeente, maar ook van verenigingen, handelaars, enz. eenvoudig kunnen raadplegen. Met de app kun je ook problemen melden en suggesties doen.
Zoersel is welvarend door de mensen die er werken, wonen en zich engageren. Zij zorgen voor de middelen die van Zoersel een welvarende gemeente maken. Daarom moeten we onze gemeente aantrekkelijk houden voor wie wil ondernemen, maar zeker ook voor (twee)verdieners en gezinnen, want zij creëren mee onze welvaart. Dus zeker ook aandacht voor de noden van kinderen en jongeren. Maar ook voor wie moeilijker meekan.
Wij zijn trots op onze Vlaamse gemeente met drie dorpskernen, elk met hun eigenheid. De open ruimte, het groene karakter, ons erfgoed en onze tradities, het rijke verenigingsleven: zij bepalen mee de eigenheid van Zoersel. Wij geloven in een identiteit die verbindt, niet uitsluit. Daar willen wij ons voor inzetten. Maar we verwachten van wie hier komt wonen ook respect voor die eigenheid, voor onze identiteit. Daarvoor is de steun en de medewerking van alle inwoners nodig.
Je veilig voelen is belangrijk: in je woning, op straat, in je buurt.
Maak van Zoersel geen stad - tegen verstedelijking
Leefbaarheid van onze gemeente
Veiligheid van onze gemeente.
In de afgelopen decennia heeft Zoersel een snelle verstedelijking doorgemaakt. Deze
ontwikkeling heeft echter niet alleen gezorgd voor aanzienlijke mobiliteitsproblemen
maar heeft ook andere nadelige gevolgen met zich meegebracht, zoals een toename van
zwerfvuil, het verdwijnen van groene en open ruimtes, en een groeiende drugsproblematiek
binnen onze gemeente. Het beschermen van onze gemeente tegen overdreven grootschalige appartementenprojecten is van essentieel belang.
Het gemeentebestuur moet leren om de bestaande infrastructuur
goed te onderhouden voordat ze zich richten op nieuwe prestige-projecten. Bovendien
moet de burgemeester een actievere rol spelen bij het veiligheidsbeleid, in plaats
van weg te kijken en bepaalde zaken door de vingers te zien. Een meer doordacht en
verstandig mobiliteitsbeleid is dringend noodzakelijk.
Toegevoegd op 31/07/2024
Team Paul
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij