We passen voor babbelen over jongeren en kinderen, maar gaan voor praten met hen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van straten en pleinen is het belangrijk dat een 8-jarige tot 88-jarige hier iets aan heeft. We betrekken buurten en jongeren meer bij de invulling van openbaar domein. Zo vermijden we dat dingen worden aangelegd met goede bedoelingen, maar zonder dat het eigenlijk nuttig is of gebruikt zal worden. We breiden de buurtsecretariaten uit met gespecialiseerde buurtcoaches die als schakel werken tussen jongeren en verschillende initiatieven. Deze coaches zullen actief luisteren naar de behoeften en ideeën van jongeren en hen ondersteunen bij het realiseren van hun projecten.
We werken samen met scholen en jeugdorganisaties zodat we de stem van jongeren horen over allerlei thema's. Voor wie niet bereikd wordt met dergelijke samenwerking, verzamelen we ook online meningen en feedback specifiek gericht op jongeren. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om hun ideeën te delen.
We betrekken kinderen en jongeren als volwaardige burgers bij het beleid. Samen met kinderen en jongeren maken we de stad.
We ondersteunen een vernieuwde stedelijke jeugdraad, waar jongeren het beleid mee vormgeven. Samen met districtsjeugdraden, het sectoroverleg jeugdwerk en het studentenoverleg is de jeugdraad dé draaischijf voor jongerenparticipatie.
Jongeren geven advies over thema’s zoals politie, armoede, diversiteit, samenleven, antidiscriminatie, racismebestrijding, mobiliteit, welzijn, ruimtelijke ordening, wonen en onderwijs. We luisteren en gaan aan de slag met hun adviezen.
Jongerennitiatieven die werken rond burgerschap, democratie, inspraak en participatie (J100, YOE, …) ondersteunen en faciliteren we. We luisteren naar de inbreng van jongeren en zetten hun ideeën om in beleid.
We zorgen voor voldoende personeel en expertise op stedelijke jeugddienst om rond inspraak, participatie, burgerschap en democratie te werken.
De jongeren van vandaag zijn de burgers van morgen. Daarom wil de N-VA hen alle kansen geven om hun talent helemaal te ontplooien en om verantwoordelijkheid te leren dragen voor hun stadsgenoten en hun omgeving, zoals met de nieuwe burgerstage.
We bieden jonge Antwerpenaren veel ruimte voor sport, spel en ontspanning. We ondersteunen hen ook in het ontwikkelen van vaardigheden en kennis. We zetten sterk in op jonge ondernemers, sportievelingen en creatievelingen. En wie niet goed mee kan, geven we extra aandacht. Want we hebben iedereen nodig.
We luisteren ook naar jeugdwerk en jonge kinderen. Denk aan het Junior Team in Merksem, waar 12-jarigen maatschappelijke thema’s leren kennen en hun mening geven. Een ervaring die zij dan in hun school kunnen delen.
Ook bij stedelijke diensten en politie vergroten we de betrokkenheid van jongeren. Het project “Jongeren en Politie” brengt jonge Antwerpenaren en politiemensen dichter bij elkaar met een respectvolle dialoog.
Door beter naar jongeren te luisteren. We willen via scholen en jeugdraden jongeren meer betrekken bij de beslissingen die de stad neemt. Wat vinden jullie belangrijk in jullie wijk? Wat ontbreekt er of wat zou beter kunnen? Zo zou de stad jongeren hun mening kunnen vragen bij de heraanleg van pleinen. Door jongeren aan de tekentafel uit te nodigen, kunnen we een project meer op maat maken van wat de buurt en jongeren nodig hebben.
We willen meer jongeren in de gemeenteraad zodat ze ook hun stem kunnen laten horen. Manal Toumi (29) staat daarom bij ons op plaats twee, vlak na Jos D'Haese. We willen regelmatig alle jongeren van Antwerpen bevragen over wat zij belangrijk vinden. We stoppen de besparingen op jongerenorganisaties ondersteunen hen om de stem van de jongeren te laten horen die vaak niet gehoord worden. Er verdwenen de afgelopen jaren 20 jeugdwerkers, terwijl we er net meer nodig hebben.
Wij willen meer aandacht voor de stem van jongeren. Dit willen we o.a. doen door:
• ervoor te zorgen dat er meer wordt geluisterd naar de jeugdraad;
• een periodieke jongerenbevraging waar écht rekening mee wordt gehouden.
Wij organiseren politieke cafés die open zijn voor burgers van alle leeftijden. Dit zijn fantastische momenten voor jongeren om hun perspectief te geven op een reeks van politieke thema's. Daarnaast zijn we actief bezig met de digitalisering van burgerschap, wat het makkelijker maakt voor mensen om betrokken te raken bij politieke processen. We willen ook de stemleeftijd verlagen om jongere generaties meer invloed te geven in onze democratie.
Wij besturen de stad voor, door en met jongeren. Dat betekent dat we hen de ruimte geven om mee richting te geven aan de toekomst van de stad en de manier waarop we die vormgeven. Denk maar aan de 'Take Over-trajecten', waarbij jongeren aan de slag gingen met (zelfgekozen) thema's zoals skaten, mentaal welbevinden en nachtleven. Dat soort initiatieven zetten we verder en breiden we uit.
De net opgerichte Antwerpse jeugdraad wordt een sterke partner om de stem van jongeren in de stad te versterken. We luisteren naar de input die zij ons leveren en gaan actief op zoek naar manieren waarop we jongeren meer inspraak kunnen geven in het beleid.
Toegevoegd op 21/08/2024
Voor U Antwerpen
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij