Beringen

Kies voor welke partijen je de argumenten wilt weergeven

Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?

cd&v
We betrekken kinderen en jongeren via de verschillende overlegorganen die er nu al zijn. Denk maar aan de kindergemeenteraad, jeugdraad, bevragingen via scholen en via het bestaande buurtwerk,… Het label Kindvriendelijke Stad willen we verlengen waarbij er blijvend aandacht zal zijn naar de betrokkenheid van kinderen en jongeren. We willen een tienerparticipatie- en inspraakproject waarbij jonge Beringse tieners hun mening over bepaalde thema’s over onze stad kunnen geven. Een groepje van ongeveer 15 tieners tussen 12 en 16 jaar kan nadenken over de belangen van alle tieners in Beringen. Zo kunnen we hun verantwoordelijkheidszin stimuleren en hen vaardig maken in communicatie, organisatie en engagement. De tieners zijn ook een klankbord voor de jeugddienst met hun vragen of ambities.We maken van de Kids een magazine dat nog meer op maat is van onze schoolgaande jeugd en hebben vanuit de communicatie aandacht voor sociale media op hun maat.
Toegevoegd op 03/09/2024
Groen
Als hoopvolle toekomstdenkers willen we dat de stem van jongeren écht meetelt. We hebben een hekel aan inspraak voor de schijn, omdat het zo hoort. Daarom willen we écht luisteren en jou zelf mee het beleid laten bepalen. We organiseren momenten waar je jouw ideeën kan delen, zoals workshops en jongerenraden. We zetten ook online platformen en sociale media in, zodat je makkelijk je mening kunt geven en mee kunt praten. We werken samen met scholen en jeugdverenigingen, zodat we zeker weten dat iedereen gehoord wordt. Daarnaast betrekken we je direct bij projecten om speelplekken, sportfaciliteiten en hangplekken te ontwerpen en te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat de creatieve ideeën niet alleen gehoord, maar ook echt uitgevoerd worden. Zo wordt Beringen van jou, een plek waar je invloed hebt op je eigen buurt.
Toegevoegd op 19/08/2024
N-VA
Via verschillende organen proberen we kinderen en jongeren te betrekken bij het maatschappelijk debat. Dit is ook een onderdeel van het actieplan ‘Kindvriendelijke stad’. Denk aan de kindergemeenteraad, de jeugdraad, participatieavonden, de samenwerking met Beringse scholen, de outreachend jongerenwerker ... Blijvend inzetten op deze initiatieven is cruciaal.

Met nieuwe communicatietools zoals bv. sociale media of gerichte bevragingen, hopen we ook jongeren te horen die we niet via de bestaande manieren bereiken.
Toegevoegd op 31/07/2024
PVDA
Drie coole ideeën:
Eén: jongerenorganisaties en het jeugdwerk meer middelen en steun geven om hun stem te laten horen.
Twee: Regelmatig via bevragingen de mening gaan vragen aan de jongeren zelf.
Drie: Meer jongeren in de gemeenteraad zodat ze hun stem kunnen laten horen. Daarom hebben we Angelina Moreels (19jaar) als jongerenkandidaten.
Toegevoegd op 27/08/2024
Team Voluit
Eerst en vooral door hen een stem te geven, om te weten wat hun echte noden zijn. Want kinderen en jongeren worden te weinig gehoord. We denken nog te veel in hun plaats. Zowel verenigde jongeren als niet-verenigde jongeren moeten meer inspraak krijgen. Dit o.a. door de positie van de jeugdraad te versterken en vooral ook sterker te verbinden met andere raden, door de kindergemeenteraad meer te betrekken bij het beleid (bv. via een gemengde, generatieproof gemeenteraad), door te experimenteren met andere vormen van participatie (bv. online participatie, burgerbudgetten, leerlingenraden op scholen).

Beringen behaalde het label ‘Kindvriendelijke stad’. Kindvriendelijkheid gaat over alle levensdomeinen en betreft dus ook alle beleidsdomeinen. De leefwereld van kinderen begint in de gemeente waar ze opgroeien. Als lokale beleidsmakers moeten we dan ook een brede jeugdreflex hebben en bij alle acties binnen het domein mens en omgeving de kind- en jeugdnorm toepassen.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vlaams Belang Beringen
Bij Vlaams Belang nemen we de stem van jongeren serieus door verschillende concrete stappen te zetten. We organiseren regelmatig volksraadplegingen en luisteravonden speciaal voor jongeren om hun input te verzamelen over beleid dat hen raakt. Deze feedback wordt direct meegenomen in onze beleidsvorming.

Daarnaast zorgen we ervoor dat jongeren worden betrokken bij het beleidsproces via adviescommissies en thematische workshops. Hun ideeën en zorgen worden geïntegreerd in beleidsplannen, zodat we gericht kunnen inspelen op hun behoeften.

We garanderen ook transparantie door de resultaten van deze consultaties openbaar te maken en te communiceren hoe hun input wordt verwerkt. Op deze manier zorgen we ervoor dat de stem van jongeren daadwerkelijk invloed heeft op de beleidsbeslissingen in de komende periode.
Toegevoegd op 02/09/2024
Vooruit
We vinden het belangrijk om kinderen en jongeren te horen, niet alleen nu in aanloop naar de verkiezingen maar ook in de komende beleidsperiode. We vinden dat kinderen en jongeren een stem moeten hebben in projecten die directe impact hebben op hun leven of omgeving. Dit doen we door een sterke betrekking van de jeugdraad, maar ook zien we dit aspect breder. We willen hierbij ook een afvaardiging uit scholen, jeugdverenigingen en andere raden die betrekking hebben op kinderen en jongeren.

Het is voor ons dan ook van groot belang dat het niet blijft bij het enkel consulteren van deze groepen, maar ook de constante dialoog aan te gaan met hen. Zo koppelen we gemaakte beslissingen terug en zorgen we voor een laagdrempelig contact tussen stadsbestuur en kinderen/jongeren.
Toegevoegd op 30/09/2024
Graag!
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij