Het beleid ten aanzien van jongeren vergt samenwerking tussen de lokale overheid, gezondheidspartners, scholen en gezinnen. Thema’s als pesten, depressie en geestelijke problemen kunnen in de eerste plaats worden aangesneden binnen de schoolcontext. We ondersteunen scholen en leerkrachten om deze thema’s bespreekbaar te maken binnen hun klas, maar ook om ze te herkennen en desgevallend door te verwijzen naar de juiste diensten. In Gent kampen we met grote wachtlijsten waardoor jongeren met psychische problemen niet de juiste hulp krijgen. We zoeken naar samenwerkingen tussen jeugdhulp en het jeugdwelzijnswerk om de tekorten in te vullen en gezamenlijk de wachtlijsten aan te pakken. Daarnaast willen we jongeren ook wegwijs maken in het welzijnsaanbod in Gent via een centrale landingspagina waar alle initiatieven rond welzijn verzameld worden. Een goede mentale gezondheid start in een gezond lichaam. Fysieke gezondheid is dus altijd een onderdeel van een betere mentale gezondheid.
De school is een belangrijke plaats om in te zetten op mentaal welzijn: we zetten in op schooltrajecten rond geestelijke en fysieke gezondheid, voorzien alle Gentse scholen van “Kinderen Eerst”-contactpunt om zo de weg te vinden naar de juiste hulpverlening en versterken TOPunt, een bestaande organisatie die inzet op welzijn en gezondheid.Ook armoede en een gebrek aan eerlijke kansen hebben impact op mentaal welzijn. We zetten hierop in via een krachtig (meer)talenbeleid op school, warme gezonde maaltijden, studieondersteuning, aanpakken digitale uitsluiting etc.Ook jeugdwerkers zijn een belangrijke eerstelijnshulp maar zij mogen hier niet alleen in staan. Kinderen en jongeren moeten bij de juiste instanties en organisaties terechtkunnen, zoals bijvoorbeeld een aparte afdeling in de nachtopvang voor jongeren. Tenslotte geven we zowel de kinderen/jongeren als de ouders een vertrouwenspersoon. Dat kan in de vorm van een Opgroeicoach, iemand die er is tijdens elke stap van het opgroei
Luisteren naar kinderen en jongeren.
Tijd steken om buiten internet en sociale media te praten, te spelen,...
In het onderwijs: lezen, verhalen vertellen , onderwijs verankeren in buurten en leefgemeenschappen. Meer dan grote onderwijshervormingen.
Elk kind heeft recht op een dak boven zijn of haar hoofd.
Armoede bestrijden.
We investeren in plekken waar kinderen en jongeren die zich niet goed in hun vel voelen, kunnen aankloppen. Het Gentse OverKop-huis speelt hierin een cruciale rol. We promoten dit ook 100% zodat iedereen weet waar ie terecht kan.
Waar men niet meteen de weg vindt naar het ‘gewone’ vrijetijdsaanbod zorgen we voor professioneel jeugdwelzijnswerk. Maar het doel is om door te stromen naar bijv. de lokale scoutsgroep of basketclub. Samen is de boodschap, geen aparte circuits.
Bij de sociale begeleiding van gezinnen in moeilijkheden door het OCMW (en partners) moet de zorg om kinderen/jongeren voorop staan. Kinderrechten verdienen meer aandacht: kinderen mogen nooit de dupe zijn van de situatie van hun ouders.
De kind-reflex moet doordringen in onze stedelijke diensten. Acuut gevaar = onmiddellijk ingrijpen. De kleine Raul mag niet tevergeefs gestorven zijn. Het Gentse Veilig Huis dat er recent kwam dankzij minister Demir is alvast een meerwaarde om intra-familiaal geweld aan te pakken.
Te veel kinderen en jongeren in Gent hebben geen deftig dak boven hun hoofd, leven in kansarmoede en hebben geen toegang tot deftige gezondheidszorg. De strijd tegen armoede in onze stad moet een topprioriteit worden.
Toegang tot sport, cultuur en ontmoetingsplaatsen is ook cruciaal voor het fysieke en mentale welzijn van jongeren.
En belangrijk… gratis, lokale psychologische hulp voor jongeren, zonder ellenlange wachtlijsten.
Zoals hoger aangehaald willen we sterk inzetten op sportactiviteiten met onder andere voldoende en toegankelijke sportinfrastructuur. Op de stedelijke scholen willen we smartphonegebruik tijdens de lesuren niet meer toestaan, bijvoorbeeld met smartphone-kluisjes of concepten zoals Yondr. Op de stedelijk scholen willen we ook gratis (lokaal geteeld) fruit aanbieden tijdens pauzes op school.
‘Je goed in je vel voelen’ is een uitdaging voor iedereen, ook voor kinderen en jongeren. Daarom willen we al op school starten met acties rond mentale gezondheid. VOOR GENT gaat ook voor een nieuw zorgcentrum voor mentaal welzijn waar jongeren terecht kunnen. We pleiten ook voor gratis psychologen voor jongeren die daar nood aan hebben.
Tegelijk moet Gent een ‘beweegvriendelijke’ stad zijn, met veilige fietsinfrastructuur en degelijke voetpaden, nieuwe plekken voor zogenaamde ‘urban sports’, een nieuw zwembad aan de Blaarmeersen, meer plekken met open zwemwater en een betaalbaar aanbod aan sportlessen, ook voor jongeren met een beperking.
De Stad organiseert en ondersteunt nu al veel sportactiviteiten. Dat is goed en daar gaan we mee door.
Wij willen van de school een veilige omgeving maken voor kinderen en jongeren. Wie keet schopt en de boel verziekt willen we onderbrengen in een nieuwe, aparte school waar ze op een moderne manier aangepakt worden.
Te veel kinderen en jongeren zitten in de puree en hebben steun nodig. De wachtlijsten in de psychische zorg zijn een schande, en daar willen echt op inzetten. Zorg is voor ons een prioriteit. Een kerntaak van de overheid.