Om onze gemeente duurzamer en klimaatvriendelijker te maken, richten we ons op enkele belangrijke maatregelen. In plaats van te focussen op prestigieuze en kostbare projecten leggen we de nadruk op haalbare en effectieve oplossingen.
Ten eerste zullen we meer speelbossen in de onmiddellijke omgeving aanleggen, zodat iedereen kan genieten van de natuur dichtbij huis. Daarnaast verbeteren we de fietspaden en het openbaar vervoer om duurzame mobiliteit te bevorderen. We breiden de groene ruimtes uit en maken ze toegankelijker voor iedereen.
Ook zullen we inzetten op betere recyclage en het creëren van een propere buurt. Dit omvat het ondersteunen van initiatieven voor afvalscheiding en hergebruik. Ten slotte moedigen we cultuur- en jeugdcentra aan om duurzame initiatieven te ondersteunen en klimaatbewustzijn te vergroten. Zo werken we gezamenlijk aan een groenere toekomst.
Ook in onze stad voelen we de gevolgen van de klimaatverandering. Droge en hete seizoenen wisselen extreem natte af. De stad is nu al bezig zich hieraan aan te passen. We willen een klimaatneutrale stad tegen 2050. Daarvoor lopen al verschillende acties die we willen verderzetten.
We blijven de stad ontharden en vergroenen. Bij de aanleg van straten planten we meer bomen en groen. We leggen meer geveltuintjes aan. Zo laten we water in de bodem dringen en koelen we de stad af bij hitte. Tegelijk maakt het de stad gezelliger en aangenamer. Meer en grotere buurtbossen zorgen voor extra verkoeling en gezonde lucht. Tot slot trekken we volop de kaart van de wandelaar en de fietser om meer mensen te overtuigen de auto aan de kant te laten.
We helpen mensen om hun woningen te renoveren. We verhogen de productie van groene energie en doen meer aan energiedelen. De stad geeft het goede voorbeeld en bouwt enkel nog energieneutrale nieuwe gebouwen en maakt oudere gebouwen energiezuiniger.
We stimuleren circulaire economie via initiatieven zoals Cocon, een broedplaats voor duurzaam ondernemen.
We richten nieuwe speelbossen in en vergroenen de stad verder. Daarnaast investeren we in duurzame mobiliteit door veilige fietsroutes aan te leggen en het openbaar vervoer te verbeteren.
Met gerichte acties betrekken we ook jongeren bij het klimaatbeleid, zoals projecten waarbij ze mee kunnen denken over de inrichting van groene ruimtes. Zo maken we de stad stap voor stap klimaatvriendelijker.
De N-VA staat voor een haalbaar én betaalbaar klimaatbeleid. Als gemeentebestuur willen we daarom het goede voorbeeld geven en inzetten op het energiezuinig maken van de eigen infrastructuur. Waar mogelijk installeren we op gebouwen van de overheid zonnepanelen.
We blijven ook inzetten op meer groen in onze gemeente voor een beter leefmilieu en dus ook een betere gezondheid. Na de Grote Markt gaan we verder met omgeving ervan zoals het Heymanplein, het Sint-Nicolaasplein, het stationsplein en de schoolomgevingen.
Maar niet alleen meer groen is een noodzaak. Er dienen ook plaatsen te zijn waar de fauna tot rust kan komen. Bossen zijn belangrijk voor de natuur, het klimaat en de mens. Wandelaars, jonge gezinnen en jeugdbewegingen maken er graag gebruik van. We blijven ijveren voor de uitbreiding van ons bosareaal en het toegankelijk maken van meer bossen.
Daarnaast zorgen we voor kwalitatieve fietsinfrastructuur, zodat zoveel mogelijk mensen veilig de fiets kunnen nemen.
Een grote bedreiging voor het milieu en de leefbaarheid van onze stad is het sluikstortprobleem. De afgelopen jaren werd dit enkel maar erger en het stadsbestuur deed er weinig tot niets aan. Door in te zetten op slimme camera’s (op plaatsen waar vaak aan sluikstorten wordt gedaan) en het streng bestraffen van overtreders, willen we deze trend omkeren.
Ook hebben we aandacht voor het uitbreiden en behouden van onze groene infrastructuur, zoals (speel)bossen en wandelpaden.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vooruit
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij