CD&V Sint-Niklaas wil de Jongerenbegroting verder uitbreiden, een initiatief van de stad waarin jongeren de kans krijgen om hun eigen ideeën voor een aangenamere stad voor te stellen en te realiseren.
Daarnaast willen we de Sint-Niklase jeugdraad opnieuw samenroepen, zodat de stem van jongeren luider kan klinken. Deze jeugdraad speelt een cruciale rol in het betrekken van jongeren bij het stadsbeleid op een neutrale en onafhankelijke manier.
We willen in de toekomst niet alleen leerlingen uit het secundair onderwijs, maar ook jeugdwerkers en leden van jeugdbewegingen een stem geven. Op die manier bereiken we niet enkel een bredere groep, maar ook een groep die nauwer verbonden is met de stad. Met regelmatige bevragingen van kinderen en jongeren in wijken krijgen we zicht op noden daar en bekijken hoe jeugd actief kan worden betrokken om plannen uit te voeren.
We vinden het belangrijk dat we kinderen en jongeren betrekken bij alle beslissingen die voor hen van belang zijn. Bij de (her)aanleg van speelterreinen bepalen de kinderen uit de buurt mee hoe de toestellen en de inrichting eruit zullen zien. Bij grote projecten (zoals de Grote Markt en het zwembad) kregen kinderen en jongeren inspraak. Dat willen we blijven doen.
Het jeugdwerk krijgt via GeJost een rechtstreekse lijn met de stadsdiensten. Zo kunnen zij snel inspelen op wat er leeft. We zetten ook de Jongerenbegroting verder. Daarbij bepalen gelote leerlingen uit het vijfde middelbaar elk jaar binnen een ander thema waaraan ze een deel van het stadsbudget besteden. Bij het begin van de bestuursperiode willen we een groot onderzoek houden bij alle kinderen en jongeren om hen te bevragen hoe zij de stad beleven. Zo klinkt hun stem ook de volgende jaren luid in het stadhuis. We blijven zoeken naar nieuwe manieren om de zeer diverse groep jongeren in onze stad bij het beleid te betrekken
Inspraak van jongeren is essentieel voor ons beleid.
Daarom blijven we inzetten op initiatieven zoals de jongerenbegroting, waarbij een panel van jongeren ideeën kan uitwerken en budget krijgt om een project te realiseren.
Daarnaast organiseren we jaarlijks een jongerengesprek waarin jongeren, beleidsmakers en stadsmedewerkers in dialoog gaan. De aanbevelingen die hieruit voortkomen, nemen we serieus en leggen we voor aan de gemeenteraad.
Verder blazen we nieuw leven in de jeugdraad als adviesorgaan, zodat jongeren en jeugdverenigingen hun stem kunnen laten horen over het stadsbeleid.
Met N-VA proberen we in de eerste plaats zelf dicht bij kinderen, jongeren en de hele bevolking te staan. Daarom zijn we altijd bereikbaar via mail of sociale media. Daarnaast zorgen we ervoor dat we aanspreekbaar blijven voor iedereen. Specifiek voor jongeren houden we ook met onze Jong N-VA afdeling en jongerenkandidaten een directe vinger aan de pols.
In de volgende bestuursperiode willen we inzetten op het vormen van een permanente adviesraad voor jongeren die het stadsbestuur bijstaat in hun beleid. Deze adviesraad moet in samenspraak met jongeren worden vorm gegeven zodat hij hedendaags wordt ingevuld.
Het Vlaams Belang pleit voor meer aandacht voor de stem van jongeren. Dit willen we verwezenlijken door middel van een jeugdraad op provinciaal én gemeentelijk niveau, die activiteiten en voorstellen kan doen, waar vervolgens ook écht naar wordt geluisterd.
Daarnaast willen we ook een periodieke jongerenbevraging om goed te weten wat er leeft bij jongeren en wat ze anders willen zien. Jongeren zijn de toekomst voor de stad en moeten ook in die rol erkend worden.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vooruit
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij