Onze visie voor verkeer en mobiliteit richt zich op een veilige en toegankelijke gemeente voor iedereen. We gaan:
Fietspaden en voetpaden optimaliseren: We creëren veilige, goed verlichte fietspaden en voetpaden die jongeren en bewoners veilig van A naar B brengen.
Verkeersveiligheid verbeteren: We richten ons op de verkeersveiligheid rondom scholen en speelplekken, zodat kinderen en jongeren er zich veilig kunnen bewegen.
Openbaar vervoer versterken: We verbeteren de busverbindingen tussen de deelgemeenten en het stadscentrum, met extra aandacht voor schoolgaande jongeren tijdens spitsuren én een nachtbus voor uitgaanders.
Met deze maatregelen maken we onze gemeente veiliger en bereikbaarder voor iedereen!
We willen Sint-Niklaas sterker uitbouwen als fiets- en wandelstad. De fiets en te voet zijn de gemakkelijkste manieren om je in onze stad te verplaatsen. We werken verder aan comfortabele en veilige wandel- en fietsinfrastructuur en zorgen voor een betere toegankelijkheid. Het fietsgebruik in onze stad stijgt snel, met veel snellere fietsen en meer steps. Dat vraagt een extra inspanning om de fietspaden daaraan aan te passen. We werken onveilige punten weg, bouwen fietssnelwegen naar en tussen de deelgemeenten uit en zorgen voor extra verkeersveilige schoolomgevingen. Waar het kan voorzien we ook meer fietsstraten.
Groen is grote voorstander van een autoluwe kernstad. Auto's die in de stad moeten zijn, moeten daar ook kunnen geraken. Het andere autoverkeer leiden we rond het stadscentrum.
We dringen er bij de Vlaamse overheid op aan om meer geld te voorzien voor openbaar vervoer. Het is belangrijk dat iedereen uit de wijde omtrek makkelijk, comfortabel en op tijd op school geraakt.
Wij willen een vlotte en veilige mobiliteit voor iedereen, met extra aandacht voor jongeren.
We investeren in veilige fietsroutes, zodat jongeren zich veilig en snel kunnen verplaatsen naar school of naar vrijetijdsactiviteiten. Verder zetten we in op het verbeteren van openbaar vervoer, met toegankelijke haltes verspreid over de stad. Verkeersveiligheid blijft een prioriteit, waarbij we inzetten op handhaving en infrastructuur zoals goed onderhouden voetpaden en fietsstraten. We willen jongeren actief betrekken bij het bedenken van oplossingen voor mobiliteitsuitdagingen, bijvoorbeeld via inspraak in verkeersprojecten.
Het huidige mobiliteitsplan loopt op z’n einde (2015-2025). De doelstellingen voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn (grotendeels) behaald: het aantal slachtoffers bij ongevallen is gedaald en de snelheid in wijken waar circulatiemaatregelen zijn genomen is sterk afgenomen. Echter, waar geen maatregelen zijn genomen is de verkeersintensiteit niet afgenomen.
Een mobiliteitsplan moet opgesteld worden voor de periode 2025-2035 en moet de nieuwe uitdagingen en explosieve bevolkingsgroei voor onze stad meenemen. We blijven inzetten op veilige schoolomgevingen waar fietsers en voetgangers (als vervoermiddelen bij uitstek) zich veilig kunnen verplaatsen. We gaan ook verder in gesprek met De Lijn om zo goed mogelijk dienstverlening met Sint-Niklaas te voorzien.
Er zijn een paar belangrijke fietspaden in stad en deelgemeenten die dringend aan herstelling nodig zijn. Daarnaast is goede verlichting voor fietspaden en -snelwegen essentieel voor het veiligheidsgevoel.
Gratis en beter openbaar vervoer. We voeren al meer dan 2 jaar actie tegen de afschaffing van onze 4 stadsbussen en 102 bushaltes. Zo kan het niet verder. Investeer samen met de Vlaamse overheid in gratis en beter openbaar vervoer, met ook een betrouwbaar nachtnet, zodat iedereen thuis geraakt.
We investeren in veilige fietspaden en conflictvrije kruispunten.
Wij betreuren enorm het afschaffen van vele bushaltes - en lijnen in de buurt van scholen en andere populaire plaatsen voor jongeren. Er moeten terug meer haltes komen.
Daarnaast pleiten we ook voor avond - en nachtbussen, vooral op plaatsen waar er uitgaansmogelijkheden zijn en in de buurt van de cinema aan het station.
Tot slot vestigen we de aandacht op fietsers, wat vaak ook jongeren zijn. De vele fietsstraten in de stad werken soms averechts. Fietsers zijn geen levende verkeersborden en mogen dus niet gebruikt worden als snelheidsdempers.
Toegevoegd op 31/07/2024
Vooruit
We hebben (nog) geen info ontvangen van deze partij