CD&V Geel Team Marlon zet in op sterk jeugdwerk. Geel telt heel wat jeugd-, sport en cultuurverenigingen waar heel wat Geelse jongeren bij aangesloten zijn. Geel kent een lange traditie van sterke ondersteuning van dit verenigingsleven. Zo is er kampvervoer, uitleendienst, administratieve en financiële (vb renteloze lening, lokalensubsidies, subsidies allerhande) ondersteuning. Dit willen we behouden en uitbreiden waar nodig.Voor ons zijn o.a. Brouwerij Aerts en De Halle twee geschikte locaties voor een jongerencafé. We engageren ons om dit te onderzoeken en uit te werken.We ondersteunen de vraag van verenigingen en jongeren in de dorpen om in het eigen dorp te kunnen fuiven.
De belangrijkste hefboom naar een ander en beter beleid in Geel is een andere en betere omgang van het beleid met de burger. Dat heeft een persoonlijke insteek (hoe reageert een schepen of de burgemeester op een mail?), maar ook een beleidsmatige. Er is sinds 2018 wel een schepen van participatie, maar een participatiebeleid is er niet.
Voor participatie is verbinding een voorwaarde. Daarom gaan we zowel voor een dorpenbeleid, dat Zammel, Bel, Ten Aard enz. écht met het beleid verbindt als voor een beleid dat de vele (jeugd)verenigingen van Geel - de rotsen in de branding van de verbondenheid of de 'sociale cohesie' - veel sterker ondersteunt. Een schepen wordt bevoegd voor de band met de dorpen.
De klimaatproblematiek blijft voor ons een realiteit waar we niet weg van mogen kijken. Vergroening (schaduw brengen), ontharding (water ophouden), een duurzame mobiliteit (elektrische fietsen en wagens) en natuurherstel (niet alleen in de Zegge) zijn rode draden door ons programma.
Veiligheid: criminaliteit is de uiterste vorm van non-respect. De gemeente moet al haar wettelijke mogelijkheden inzetten om de burger daarvoor te vrijwaren. De politie moet de tips en bezorgdheden van de Gelenaar, ook de jonge, meer serieus nemen. Meer respect in het verkeer, ongeacht als welke weggebruiker je in het verkeer komt. De regels zijn er voor iedereen. Eerst jongeren sensibiliseren, na herhaling sanctioneren door verplichte verkeerslessen en de jongeren te laten zien welke gevolgen er zijn bij het niet naleven van de verkeersregels . Meer blauw op straat en streng handelen !! Nultolerantie bij geweld.
Ouderenzorg: We eisen dat de ouderen die heel hun leven hebben afgedragen aan deze maatschappij, een veilige en gelukkige levensavond moeten hebben. Dit door goede zorg van gespecialiseerde personen om te zorgen dat men zolang mogelijk zelfstandig kan wonen.
Culturele waarden en normen: Wij strijden om ieders culturele waarden en normen te behouden.
DURF streeft naar een efficiënt en breed gebruik van de bestaande infrastructuur. Het is zonde dat scholen overdag kampen met plaatsgebrek, maar ook dat veel verenigingen op zoek zijn naar een ruimte om hun activiteiten te organiseren als schoolgebouwen buiten de schooluren vaak leeg staan. Wij willen een win-win situatie laten ontstaat waarbij mits goeie afspraken dezelfde infrastructuur voor meerdere doeleinden kan gebruikt worden.
Even weg kunnen van de schoolbanken tijdens het middageten is enorm belangrijk om de hersenen van onze kinderen rust te gunnen. Het creëren van mogelijkheden voor onze verenigingen om activiteiten te organiseren verspreid over het grondgebied zorgt er dan weer voor dat iedereen een ruim aanbod van ontspanningsmogelijkheden heeft in de buurt.
We trachten zoveel mogelijk regeltjes weg te halen en zorgen ervoor dat er een mentaliteit heerst binnen de lokale overheidsdiensten om problemen op te lossen. We willen initiatief stimuleren en niet verstikken.
Bovenstaande thema's zijn natuurlijk maar enkele van onze prioriteiten. Naast deze drie thema's willen we ook aandacht blijven hebben voor vrij ondernemerschap, voor een lokaal budget op orde, voor natuur en milieu, voor een stad op maat van haar inwoners, voor goed wonen en werken in eigen gemeente, voor een goede dienstverlening en voldoende faciliteiten dicht bij huis, ...
Als N-VA Geel blijven we ambitieus en willen we elke dag werken om deze prioriteiten in de praktijk om te zetten.
Eén op de acht kinderen groeit op in kansarmoede. Veel ouderen moeten rondkomen met een pensioen onder de armoedegrens. Armoede is een onrecht. Er is meer dan genoeg welvaart, alleen wordt die slecht verdeeld. We willen armoede weg uit onze stad.
Wij gaan niet mee in het bestraffende beleid van ‘eigen schuld, dikke bult’.
Jongeren gaan in Geel naar school, amuseren en ontwikkelen zich. Ze zijn een troef en Geel zet daar te weinig op in: er is te weinig te doen voor hen. Als ze samenkomen, wordt dat vaak als een last gezien. Voor ons zijn ze net een kracht en ze moeten betrokken worden bij alle beslissingen die ook hen aangaan.
Een breed aanbod aan vlot en betaalbaar openbaar vervoer is belangrijk voor een goede mobiliteit. De fiets pakken moet vlot en aantrekkelijk zijn. Door mensen te trekken naar het openbaar vervoer en de fiets, worden de wegen rustiger voor wanneer de auto nodig is. Zo trekken we het verkeer weer vlot en zorgen we voor propere lucht in de stad.
We willen van Geel opnieuw een bruisende, warme en (verkeers)veilige stad maken. Een stad waar iedereen zich thuis kan voelen en iedereen kansen krijgt om vooruit te gaan. Dat begint bij toegang hebben tot een betaalbare en kwaliteitsvolle woning. We zetten daarbij niet alleen verder in op sociale huisvesting, maar nemen ook maatregelen om jonge starters en gezinnen te ondersteunen. Daarnaast willen we ook alle kinderen en jongeren zo veel mogelijk kansen bieden om zichzelf te zijn en voor iedereen een plaats te creëren waar dat kan. Om onze stad opnieuw te doen bruisen zetten we in op de bereikbaarheid en verkeersveiligheid door de ‘leesbaarheid’ en infrastructuur van het stadscentrum te verbeteren. Daarnaast pakken we ook de vele leegstand aan en nemen maatregelen om starters aan te trekken. Tenslotte geven we ook de nodige aandacht aan de deeldorpen. Op maat van de specifieke noden zetten we ook hier in bruisende dorpen waar het goed en betaalbaar is om te wonen.